Сребърната лисица Шърман - тайният коз на Белия дом при преговорите с Кремъл

https://www.24chasa.bg/novini/article/10632074 www.24chasa.bg

Белият дом е включил тайно оръжие в разговорите с Кремъл за Украйна, съобщи Би Би Си. Това е заместник-държавният секретар Уенди Шърман, която е един от най-влиятелните дипломати в света. Тя е известна като Сребърната лисица заради снежнобялата ѝ коса, която сякаш винаги изглежда застанала точно на мястото си, и хитрия ѝ стил при сключване на сделки.

Шърман се включи в преговорите между САЩ и Русия през тази седмица. Именно на нея американските власти възлагат задачата да помогне в напрегнатата ситуация на руско-украинската граница, защото овладяването на казуси, които изглеждат безнадеждни, е нейната сила.

В работата на Сребърната лисица властва рационалността. За заместник-държавния секретар участниците в преговорите гледат на даден казус като на игра - претеглят риска и преценяват наградата, обсъждат възможните отстъпки, както и последиците от дадени действия и след това правят най-добрия избор за своя личен интерес. Сантименталността и носталгията са за слабите играчи.

Известна във Вашингтон с острия си маниер, дипломатката неведнъж се е справяла с трудни теми. Шърман умело управлява кризисни ситуации вече три десетилетия. Тя е сключвала сделки с КНДР по време на ерата на Бил Клинтън, била е начело и на ядрените преговори с Иран още при управлението на президента Барак Обама през 2011 г. Сребърната лисица помогнала за сключването на историческо ядрено споразумение през 2015 г. между Техеран и страните-членки в организацията P5+1, САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия.

Тогава Уенди Шърман казва, че да бъдеш жена, не е бариера за преговорите в залата по никакъв начин въпреки стриктните правила на ислямската република относно взаимоотношенията между мъжете и жените.

“Когато седя срещу иранците, аз представлявам САЩ и ако като жена кажа нещо, което не се възприема достатъчно сериозно, то, когато аз стана сериозна и покажа темперамента си, прави голямо впечатление на всички, защото не го очакват”, казва Шърман.

Тя получила прякора си от иранците, които започнали да я наричат Лисицата заради сложния ѝ подход към преговорите им. Колегите ѝ от Държавния департамент приели псевдонима веднага, като по време на преговорите обличали тениски с надпис “Сребърна лисица”. Те казват, че гледат на комуникативните ѝ умения на международни дискусии с възхищение, а понякога тя предизвиква в тях дори страх.