Пари, омраза и (не)ясна корупция зад масовия спорт “Ще се видим в съда”

https://www.24chasa.bg/novini/article/10632184 www.24chasa.bg
Двама съдии са си направили самоотвод по делото на Бойко Борисов срещу Бойко Рашков, показа проверка на “24 часа”.

Най-често политиците завеждат искове заради непремерени емоции и думи в предизборни кампании

Вероятно никой не мрази предизборните месеци повече от българските съдии. Не за друго, а защото влязат ли в кампания, страстта им да говорят остро, непремерено, понякога и откровени лъжи рязко покачва заетостта на магистратите. Щабове от сутрин до вечер бдят кой опонент в коя медия кого е оклеветил, за да заведат съдебен иск.

Последните две бързи кампании в рамките на половин година родиха титаничен сблъсък между двама силни мъже. Сагата “Бойко (Борисов) срещу Бойко (Рашков)” очаквано се прехвърли от терена на политическото говорене в храма на Темида.

Двама съдии са си направили самоотвод по делото на Бойко Борисов срещу Бойко Рашков, показа проверка на “24 часа”. Предстои то да бъде разпределено на поредния съдия, избран на случаен принцип.

Делото, което бившият премиер започва срещу вътрешния министър, е последният съдебен процес между политици от последните няколко месеца на избори, преговори, консултации между партиите и бурни страсти в парламента. То е заради думи на Рашков в Кърджали, че бизнесмен, свързан с изграждането на АМ “Хемус”, е превел 21 млн. лв. в Дубай през банка.

“Тези средства са преминали през банка, собственост на Бойко Борисов, и със собственика на тази банка Борисов е имал общи фирми преди години”, изрече Рашков.

Веднага лидерът на ГЕРБ го призова да се извини, ако не иска да бъде съден. Рашков не го направи и адвокатите на бившия премиер внесоха иск за 25 хил. лв. в Софийския градски съд. Делото е далеч от старт, защото текат процедурите по размяна на книжа.

Още няма внесен иск в съда срещу вътрешния министър за изказването му от миналата седмица след разпита в прокуратурата, че 30-40% от парите за “Хемус” са се отклонявали към ГЕРБ. От партията бяха категорични, че ще търсят правата си в съда. Според юристи

няма как

юридическо

лице да съди

физическо

за клевета

От ГЕРБ обаче са убедени, че ще намерят законово основание за второ дело срещу МВР шефа.

Сблъсъкът между двамата Бойковци далеч не е единствен на горещия политически фронт. Но общото при повечето дела е, че иде реч за пари.

Ответник по две от тях е зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. Съдят го Асен Василев и Татяна Дончева.

В началото на септември м.г. по време на преговорите за правителство в рамките Тошко Йорданов обяви, че Дончева като един от лидерите на “Изправи се! Ние идваме!” се е срещала с техни депутати, за да цепи ИТН. Подробно описа как в офиса на негов колега е водила дълъг разговор и е драскала на листче “500к”, което после прибрала. Според Йорданов Дончева предлагала министерски постове. По-късно стана ясно, че депутатът е настоящият министър на спорта Радостин Василев, който отрече да са му предлагани пари. Прокуратурата започна проверка, която не е приключила, но адвокат Дончева спази обещанието си и заведе дело срещу Йорданов. То не е единственото срещу неопитния все още като политик сценарист в “Шоуто на Слави”.

Развитие в съда чака и съдебният иск на Асен Василев срещу Тошко Йорданов за 250 хил. лв. Нищо, че партиите им са коалиционни партньори.

В края на юли м.г. преди скандала с Татяна Дончева от парламентарната трибуна Йорданов обяви, че Василев е откраднал интелектуална собственост на фирма и е бил съден. Това се случи малко след като Василев и Кирил Петков отказали да участват в правителството на ИТН.

Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, нещо, което е доказано в лондонския съд, не трябва да бъде български министър”, каза Йорданов.

“Не разбирам защо, като ме каниха три пъти преди, сега виждат проблем. Всичките дела съм си спечелил. Виждам дългата ръка на координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов”, отговори му Асен Василев. А през септември заведе дело. По-късно стана ясно, че делото е за 250 хил. лв., като първо искът е частичен за 21,5 хил. лева за нанесени неимуществени вреди. Ако спечели, ще може да заведе ново за остатъка до 250 хил.

Делата от последните месеци съвсем не изчерпват списъка на процеси между политиците.

Лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова, почти едновременно си спретнаха дела през 2018 г. за фрази, казани по време на предизборната кампания през 2017 г.

Първо бившият премиер внесе иск за 26 хил. лв. срещу настоящата министърка на икономиката за реплика в тв интервю “Крадецът вика дръжте крадеца”. Тя му го върна с насрещен иск за 30 100 лв. за изразите “г-жа лъжа” и “върл активист на СДС”.

Съдът обедини исковете в едно дело, което на 6 ноември 2018 г. беше прекратено. Според мотивите

“Крадецът вика

дръжте крадеца”

е поговорка, има преносно значение и не може да се тълкува буквално. Освен това изказването представлявало мнение, а конституцията дава право на всеки свободно да изразява своето.

Борисов пък не бил изрекъл обиди срещу Нинова, защото СДС била законна партия, а и не били събрани доказателства лидерката на социалистите да е членувала там. “Щом твърдението не е позорно, няма значение дали се е почувствала засегната”, обяви съдът.

Лидерът на ГЕРБ беше съден и от евродепутатката Елена Йончева. Нея пък я съди народният представител Делян Добрев от ГЕРБ.

И двете дела са за реплики от предизборна кампания през 2017 г.

Йончева осъди Борисов за думи от март 2017 г., че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервютата ѝ. Тя спечели и обезщетение от 5000 лв.

Делян Добрев съди Йончева за поредица изказвания пак от 2017 г. Едното е от парламентарната трибуна и в него Йончева твърди, че в община Хасково има шуробаджанащина, тъй като на ключови позиции били назначени роднини, кумове, бивши съдружници и съученици на Добрев. Той спечели на първа инстанция с обезщетение 7000 лв.

Мая Манолова също съди Борисов, но и той не ѝ остава длъжен. Тя има претенции за негови думи по телевизията през 2019 г., че “възмутен човек” от нейния предизборен щаб като кандидат за кмет на София му казал, че правила “уйдурми” с ромите. Манолова спечели на първа инстанция 10 хил. лева. А през лятото на 2021 г. сама съобщи във фейсбук, че Борисов я съди, защото го нарекла “арогантен”.

Бившият премиер е съдил още лидера на “Атака” Волен Сидеров, който пък е водил дела срещу ген. Атанас Атанасов и Радан Кънев от ДБ.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов и колегата му Велислав Минеков са в словесна война от няколко години. Логично тя доведе и до две дела, а през есента на м. г. Рашидов обяви, че замисля и трето.