Увеличение на всички пенсии с 6,1% обеща през 2022 г. социалният министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/10634132 www.24chasa.bg
Георги Гьоков СНИМКА: Велислав Николов

Всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли 2022 г. Това обяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред депутати в парламента.

Няма пенсионер с по-малка пенсия от декемврийската, категоричен бе той. От изказването на Гьоков обаче стана ясно, че в действителност над 1 млн. пенсионери са били ощетени и парите им ще бъдат възстановени с февруарските плащания. Така с нова индивидуална добавка парите, които ще бъдат изплащани до юни ще бъдат изравнени с тези от декември.

Това средно увеличение от 12,9% на пенсиите почти няма аналогия за последните 10-12 г. Т.нар. COVID добавка, колкото и да я протакаме, не може да в безкрайна, коментира Гьоков. Той настоя, че проблемът с пенсиите е дошъл точно от добавката и реално намаление на основните пенсии няма. Според него увеличение са получили всички пенсионери с изключение на 950 човека, които са с ТЕЛК и пенсиите им са били намалени заради това, че са били преосвидетелствани на по-ниска категория. Другите групи са на хората, които са подали грешно информация към НОИ и пенсиите им ще бъдат преизчислени на по-късен етап и тези, които са с I и II-ра категория на труд и всъщност са получили преизчисление с по-малко от 12,5%.

Очаквайте подробности!