Георги Гьоков: Заделени са 750 млн. лв. за добавки към пенсиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10635547 www.24chasa.bg
Георги Гьоков

750 млн. лв. са предвидени за бонусите от 60 лв. на пенсионерите. Парите ще се плащат на всички през първите шест месеца на годината. 

В тази сума влизат и допълнителните индивидуални добавки, които ще са за пенсионерите получили по-ниски суми през януари, отколкото през декември. Това каза социалният министър Георги Гьоков пред журналисти в парламента. Допълнителната индивидуална добавка ще се получава от 1 068 000 пенсионери, а на месец ще струва около 17 млн. лв.

Не се ангажирам с това да кажа дали ще бъде прекратена COVID добавката, защото това зависи от развитието на пандемията, каза той.

До друго решение на правителството, по швейцарското правило ще бъдат осъвременени пенсиите с поне 6,1% по груби изчисления. В коалиционното споразумение е записано, че за шест месеца трябва да бъде направен анализ на пенсионната система. Във всички случаи правителството мисли в такава посока, за да няма по-ниски пенсии при премахване на COVID добавката. Има учредена социална помощ, която да даде възможност за допълване на доходите до прага на бедността, продължи той.

Всички пенсии, включително и на починалите съпрузи, се преизчисляват и от тях се вземат 26,5% и се добавят към тези на живия съпруг, каза още социалният министър.