Проучване: ЕС е на път да остави милиони тонове въглероден диоксид извън контрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/10636258 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Предложенията на Европейската комисия за включването на корабоплаването в европейския пазар на въглеродни емисии имат един сериозен пропуск, се твърди в проучване на неправителствена организация, цитирана от Ройтерс.

Според екологичната организация "Транспорт енд енвайрънмънт" (Transport & Environment) планираното изключване от схемата на малките търговски и военните кораби ще остави милиони тонове въглероден диоксид извън контрол, предава БТА.

Корабоплаването е отговорно за около 3 процента от световните емисии въглероден диоксид, посочва Ройтерс. Досега секторът е бил извън европейската регулация.

В проучването на "Транспорт енд енвайрънмънт" се посочва, че предложението, което ще бъде обсъждано по-късно тази година, изважда от схемата кораби с под 5000 брутен тонаж. Такива, например, са малките кораби, обслужващи офшорните петролни и газови сонди. В схемата не влизат и рибарските и военните кораби.

Според организацията това ще остави извън регулация поне 25,8 милиона тона въглероден диоксид, или около 20 процента от всички емисии, изпускани от кораби в ЕС.

От Еврокомисията са на мнение, че границата от 5000 тона е избрана, за да се намали административният натиск върху компаниите, най-вече върху малките и средните, като същевременно не се поставят под въпрос заложените цели за намаляване като цяло на вредните емисии.