Сергей Лавров: Разговорите между Русия и САЩ зависят от Запада

https://www.24chasa.bg/novini/article/10639731 www.24chasa.bg
Руският външен министър Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Шансовете разговорите на Русия със САЩ и НАТО да продължат зависят от реакцията на западните партньори на изискванията на Москва, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.
Кремъл очаква такава реакция да има следващата седмица.
"Натовците и американците категорично отхвърлят правото ни да постигнем неразширяване на НАТО", отбеляза Лавров в предаването "Голямата игра" по телевизия Първи канал. "Нашата позиция обаче не се основава на документи на НАТО. Ние нямаме нищо общо с тях и те нямат нищо общо с нас. (Нашата позиция) се основава на документи, приети на най-високо равнище в ОССЕ, включително на срещата на върха в Истанбул през 1999 г., където свободата на избор на съюзи е изрично обусловена от необходимостта да се гарантира неделимостта на сигурността, така че никой да не предприема действия в свой интерес за сметка на сигурността на която и да било друга държава."
"В тази връзка ще кажа, че не сме внасяли никакви инициативи в ОССЕ. Дадохме предложенията си, на първо място, на основния играч, който взема всички решения - САЩ, и, разбира се, на НАТО", посочи Лавров.
Руският външен министър каза, че изобщо не смята за необходимо да обяснява "абсолютната неприемливост" на исканията на Запада Русия не само да изтегли своите войски от собствената си граница с Украйна, но и "тези войски да се приберат в казармите", както е заявила заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман.
Лавров подчерта, че диалогът Москва-Вашингтон е "приоритетен формат за преговорите по гаранциите за сигурност": "Основният формат (на преговорите за гаранции за сигурност) е Русия-САЩ и малко Русия-НАТО." Москва не е инициирала дискусиите за сигурността в Европа в ОССЕ, където темата се обсъжда от много години, а диалогът винаги се свежда до ситуацията в Украйна, отбеляза той.
Лавров определи заплахите със санкции от страна на САЩ като "арогантни и абсурдни". Москва ще отговори на всякакви наказателни действия, предупреди той, цитиран от ТАСС и Интерфакс.
В същото предаване дипломат номер едно на Русия нарече "срамна" реакцията на ОССЕ на събитията в Казахстан.
"Разбира се, беше страшно да се гледат кадрите с погроми, горящи къщи, отрязани глави на полицаи, както и отношението на тези погромаджии и терористи към журналистите. И вероятно за мен беше още по-страшно, поне от гледна точка на професионалните ми задачи, да наблюдавам реакцията на Запада на това, включително, между другото, на същата тази ОССЕ, която претендира да играе една от водещите роли по въпросите на европейската сигурност. Срамно е организация да реагира толкова неадекватно на събитията в Казахстан и в крайна сметка се опита да призове всички да спазват правата на журналистите, правата на човека