"Хюмън райтс уоч": Болсонаро е заплаха за демокрацията в Бразилия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10641777 www.24chasa.bg
Жаир Болсонаро Снимка: Ройтерс

Предстоящите тази година общи избори в Бразилия ще бъдат тест за демокрацията в страната заради заплахи на крайнодесния президент Жаир Болсонаро, който постави под въпрос валидността на системата за гласуване, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад на правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" (ХРУ).

В свой годишен доклад за нарушения на човешките права по света, базираната във Вашингтон организация призова Върховния съд на Бразилия, Конгреса и други демократични институции да продължат да са бдителни и да се противопоставят на всички опити на Болсонаро да подкопае предстоящите през октомври избори.

"Президентът Болсонаро се опита да отслаби устоите на демокрацията чрез атаки срещу съдебната система и повтаряне на необосновани обвинения в изборни измами", каза Мария Лора Канинеу, директор на ХРУ в Бразилия.
Правителството му е насърчавало противоречащи на човешките права политики по различни въпроси, включително правата на коренното население, правата на жените, правата на хората с увреждания и свободата на изразяването, пише в доклада.
Болсонаро е насърчавал законопроекти, лишаващи от права върху традиционните им земи много от коренните народи и на практика е легализирал нелегалния минен добив в тези територии.

През неговото управление обезлесяването в Амазония е достигнало до най-високите нива от 2006 г. и това се вижда в данните на самото правителство, каза ХРУ.
Канцеларията на президента отказа коментар на доклада. Болсонаро възнамерява да се опита да спечели втори мандат през октомври, въпреки че все още не е обявил кандидатурата си официално.

Според ХРУ Болсонаро е продължил да разпространява фалшива информация за ваксините срещу КОВИД-19, след като разследване на Сената заключи, че правителството му е заплашило здравето на бразилците, пренебрегвайки базираните на науката мерки за ограничаване на разпространението на вируса и насърчавайки употребата на лекарства с недоказана ефикасност.

Болсонаро също така е насърчил полицейското насилие и е защитил закон, който ще затрудни подвеждането под отговорност на полицаи за злоупотреби с власт.
Причинената от полицията смъртност в Бразилия е достигнала рекордни нива през 2020 г., когато е отчетен най-големият брой на загинали в резултат на действия на полицията, откакто този индикатор се измерва. Осемдесет процента от жертвите са чернокожи. Освен това правителството е започнало криминални разследвания срещу политически критици, включително по закон за националната сигурност, приет от управлявалата от 1964 г. до 1985 г. военна диктатура, която правителството защитава.