Хонконг забранява летищния транзит за пътници от над 150 страни заради Омикрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10644054 www.24chasa.bg
Новият вариант на коронавируса Омикрон. Снимка: Пиксабей

Пътниците от 153 страни няма да могат да преминават транзитно през летището в Хонконг, за да се предотврати разпространението на Ковид-19, съобщиха летищните власти, цитирани от Франс прес.

Временната забрана се отнася за всички страни, определяни от хонконгските власти като "високорискови" в санитарно отношение, съобщава БТА. Тя влиза в сила в неделя (16 януари) за срок от един месец. Целта е да се овладее разпространението на силнозаразния вариант Омикрон.

Хонконг забрани от 8 януари влизането на негова територия на пътници, пребивавали през последните 21 дни в осем страни - Австралия, Канада, САЩ, Франция, Индия, Пакистан, Филипините, Великобритания.

Транзитът през хонконгското летище вече ще бъде невъзможен за лица и от всички други "високорискови" страни. Те ще могат да влизат в Хонконг, само ако са ваксинирани и ако прекарат 21 дни в карантина.

Континентален Китай и Хонконг единствени в света продължават стратегията "нула ковид" за избягване на всяка цена на разпространението на пандемията на тяхна територия и налагат драконовска политика на изолация на заболелите и контактните с тях.

Тази стратегия позволи на 7,5-милионния град да регистрира едва малко над 12 000 случая и само 213 починали от началото на пандемията, но с цената на скъпоструваща международна изолация за този световен финансов център.