Износът на България расте с 23% за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/10645328 www.24chasa.bg
Сергей Цветарски

Износът на стоки от България е нараснал с 23,3% между януари и ноември миналата година в сравнение със същия период на предходната, съобщи НСИ. Той е на обща стойност 61,9 млрд. лв. Вносът през същия период е бил 69,3 млрд. лв., което е 26,3% ръст спрямо година по-рано. Така външнотърговското салдо е отрицателно със 7,3 млрд.

Тези ръстове обаче са на фона на силния спад на износа през 2020 г., когато пандемията затвори много граници и ограничи стокообмена. През май 2020 г. например износът на стоки и услуги от България беше спаднал с рекордните 20%, а и през цялата година имаше сериозни спадове, показват данните, изготвени от експертите на председателя на НСИ Сергей Цветарски.

България е основен търговски партньор с Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция - те формират 68,9% от износа за държавите в ЕС. Страните от ЕС, които внасят най-много стоки в България, са Германия, Румъния и Италия. Сред страните извън ЕС България е изнесла миналата година най-много за Турция - стойността на износа за южната ни съседка е 3,8 млрд. лв. само за периода между януари и ноември.

Най-голям ръст при износа имат маслата - 117,8% спрямо година по-рано, и горивата и моторните масла - 69,8%. Намаление обаче има при безалкохолните и алкохолните напитки и цигарите - със 17,1%.