Гешев пита Захарова за мястото на прокуратурата. Тя: В съдебната власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/10645413 www.24chasa.bg
Иван Гешев Снимки: Велислав Николов

В него вече се оформило как ще гласува

Моето лично мнение е, че при преценката за мястото на прокуратурата неминуемо трябва да се вземе под внимание реалното ни състояние. Към настоящия момент мястото на прокуратурата е в съдебната власт, защото това е силна гаранция да се провежда качествено разследване. В нашето общество не е изградена култура на независимост. Затова прокуратурата не бива да бъде изключвана от съдебната власт.

Така Галина Захарова отговори на въпрос на главния прокурор. Иван Гешев, който пръв от членовете на ВСС отправи въпрос към кандидата за председател на ВКС. 

Галина Захарова
Снимки: Велислав Николов
Галина Захарова Снимки: Велислав Николов

Той добави, че в него вече се офирмило мнение как ще гласува. Според него дебатът за избор на шеф на ВКС трябва да е "професионален, без политически акценти".

Гешев пита Захарова за мястото на прокуратурата. Тя: В съдебната власт

"Сигурен съм, че ще покажем уважение към съдебната власт. Ако не се уважаваме сами, няма да ни уважава и никой друг", каза той. 

Галина Захарова
Галина Захарова

Стефан Петров, който е от квотата на следователите във ВСС, я попита къде е мястото на следствието. "Без съмнение има място като отделен елемент на съдебната власт, и като фактор, който да допринася за качественото разследване", каза Захарова.

Калина Чапкънова от прокурорската колегия я попита как би коментирала възможността ВСС да не е постоянно действащ отговор. 

 "Към 2007 г., когато станах член на ВСС, бях сред най-ревностните радетели за постоянно действащ орган. Работата на пълен работен ден позволява по-широко разгръщане на отделните компетентности. С годините се оказва, че има широко недоволство от ВСС от страна на съдии. Оказа се, че действа един особен фактор, който може би има корени в недалечното ни минало. Органът се затваря и започва да комуникира като част от бюрокрацията. Това къса връзката с магистратите, отдалечава ги и накърнява ефективността на самия орган. С "да" или "не" не мога да дам отговор. Трябва още да се обмисля", отговори Захарова.

Първа от съдийската колегия въпрос зададе Даниела Марчева. Тя е попита за комуникацията на съдиите с другите власти и как ще комуникира с районните съдилища. 

"Никой ръководител на съд не може да каже на съдията как да реши делото си. Оттук идва задължението да комуникираме на хоризонтално ниво, не само с останалите органи на съдебната власт, но и с представители на другите власти. Абсолютно недопустимо е съдът да се капсулира, да се посвещава само на пряката правораздавателна дейност, без да допринася за развитието на законодателството", отговори Захарова. 

"Големият удар идва, когато представител на едва власт се опитва да влияя върху решения на друга. ВКС знае своите правомощия и никога не участва във взимането на решения, които са за другите власти", добави тя.