Над 70% от учителите в Румъния са ваксинирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/10647505 www.24chasa.bg
Ваксинация срещу коронавирус. СНИМКА: Pixabay

Румънският министър на образованието Сорин Къмпяну заяви днес, че 460 000 ученици са се ваксинирали срещу КОВИД-19, а над 70 процента от служителите в образователния сектор също са ваксинирани, предаде Аджерпрес. 

"Над 200 000 служители в образованието, което представлява над 70 процента от всички служители в тази сфера, са ваксинирани. Това е най-голямата ваксинирана професионална категория", заяви министърът.

Той добави, че има 2838 учебни заведения, в които степента на ваксинация на персонала е 100 процента.
"Освен това в края на миналата седмица имахме 456 000 ваксинирани ученици. Сега имаме 460 000 ваксинирани ученици (...) В образованието и служителите, и учениците разбират по-добре от средното ниво за страната важността на ваксинацията", посочи още Къмпяну.

Националният комитет за извънредни ситуации обяви снощи, че вече ще се преминава към обучение в електронна среда в зависимост от заетостта на леглата за интензивно лечение на пациенти с КОВИД-19 на окръжно равнище. Комитетът реши преминаването към дистанционно обучение вече да не зависи от степента на ваксинация на педагогическия персонал.

Училищата ще могат да провеждат занятия с физическо присъствие на учениците в окръзи, в които степента на заетост на интензивните легла за лечение на КОВИД-19 е най-много 75 процента. Ако този праг бъде прехвърлен, училищата ще преминават към онлайн обучение.

За да се върнат към занятия с физическо присъствие, степента на заетост на интензивните легла трябва да спадне под 70 на сто, реши Националният комитет за извънредни ситуации.
От своя страна здравният министър Александру Рафила съобщи, че степента на заетост на леглата в ковид отделенията е 16 процента на национално ниво. Най-висока е заетостта на леглата в североизточния окръг Сучава - 34 процента, следван от окръг Клуж с 28 процента. В столицата Букурещ са заети 16 процента от леглата за ковид пациенти, уточни той.

Рафила посочи още, че присъственото обучение ще бъде прекратявано във всеки клас и група, в който има над три случая на заразяване за седем последователни дни. Ще се запази правилото за преминаване към дистанционно обучение на цялото училище, когато над половината от класовете са с прекратено присъствено обучение.