Откриха паметна плоча на оперната певица Елена Николай в Генуа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10648740 www.24chasa.bg
Паметната плоча бе открита от генералния ни консул в Милано Таня Димитрова, общинският съветник Барбара Гросо, президентът на прилежащата община Франческо Веско, почетният консул на България за регион Лигурия Микеле Скандрольо, президентът на консерватория Паганини Фабрицио Калаи и директорът на консерваторията Роберто Талямако.

Паметна плоча на известната българска оперна певица Елена Николай беше открита днес в Генуа в парка на Conservatorio Paganini на улица Albaro 38. Поставянето на паметна плоча в чест на знаменитата певица, натурализирана италианка, е инициатива на генералния ни консул в Милано Таня Димитрова.

Елена Николай е дълбоко свързана с Генуа, където започва първото си значимо професионално образование. На откриването на паметната плоча присъстваха общинският съветник по културата, образованието и младежките политики Барбара Гросо, президентът на прилежащата община Франческо Веско, почетният консул на Република България за регион Лигурия Микеле Скандрольо, президентът на Консерватория Паганини Фабрицио Калаи и директорът на Консерваторията Роберто Талямако, както и представители на различни институции от Генуа.

Стоянка Савова Николова (1905-1993), родена в село Церово, Панагюрско, е рожденото име на известното мецосопрано и актриса. Певицата учи две години в Консерваторията в България, след което заминава за САЩ, за да учи в Оберлинската консерватория. По-късно развива музикалния си талант в Генуа и Милано, а след това се мести в Неапол, като пее в най-големите италиански театри. Името на Елена Николай е свързано и с филмовата сцена - в периода между 1963 и 1968 г. тя участва в 7 филма.

В Генуа Елена Николай усъвършенства певческото си образование, което ѝ позволява да развие висок, мощен и топъл глас, както и важна техническа подготовка, ясна и жизнена дикция и гъвкав темперамент. Оперната певица учи в Консерваторията "Николо Паганини". Продължава образованието си с частен учител, а след бомбардировките през 1943 г. се изявява на сцената на Театро Карло Феличе в Генуа, а по-късно в Кинотеатро Гратачело. На 12 май 1948 г. Елена Николай получава роля в операта на Рихард Вагнер "Тристан и Изолда", режисирана от Тулио Серафин и поставена в кинотеатъра "Гратачело", Генуа. Редица книги свидетелстват за значимостта на Елена Николай като оперна певица на италианската и световна сцена. Тя оказва влияние върху музикалната култура на XX век с гласа и артистичността си.

В продължение на 17 години българското мецосопрано е примадона в Миланската Ла Скала, 23 сезона в театър Сан Карло в Неапол и в Арена ди Верона. Паметната плоча на Елена Николай е символ на близките културни, икономически и политически отношения, които винаги са свързвали Италия и България. Този паметен знак ще бъде първият символ на българщината в Генуа, който ще събира нашите сънародници при отбелязването на национални празници, както и ще привлича български и чуждестранни туристи, пристигащи в морския град. Плочата е дело на скулптора Петко Йорданов.

Това е поредната инициатива, реализирана от генералния консул в Милано Таня Димитрова. През последните 3 г. тя инициира откриването на улица “Васил Левски” в Болгаре близо до Бергамо, поставяне на пейка-паметник, посветена на поета Пенчо Славейков в Милано, близо до „Дуомо“, поставяне на паметни плочи на поетесата Мара Белчева в Брунате близо до Комо, на знаменития български оперен певец Николай Гяуров в Модена и на професора-италианист Катерин Катеринов в Перуджа, посвещаване на българско дърво на спомените във Виджевано.