Принуждават Европол да трие огромна база с лични данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/10648920 www.24chasa.bg
Снимка Ройтерс

Главната полицейска агенция на ЕС Европол получи нареждане да изтрие огромни количества лични данни, които съхранява незаконно, съобщава в. „Гардиън“. Според Европейския надзорен орган за защита на данните (EDPS) в последните 6 г. Европол трупа информация от хакнати телефони, информациа за бежанци и други хора, които никога не са били свързани с някакво престъпление. Според надзорниците в бъдеще това може да доведе до погрешно свързване на тези следени хора с криминални деяния, в които нямат участие. EDPS дори сравнява действията на Европол с американската Агенция за национална сигурност, която бе уличена в масов шпионаж след разкритията на бившия й служител Едуард Сноудън.

Базата данни на европейската полицейска служба съдържа информация за поне четвърт милион заподозрени в терористична дейност и тежки престъпления, както и информация за други лица, свързани със заподозрените. Данните са получени от всички видове правоприлагащи органи на страните от ЕС. Много от другите лица, които попадат в базата, обаче нямат връзка с престъпни деяния и поради това личните им данни са съхранявани и обработвани без достатъчно основание.

Европол ще има една година да провери своите 4 петабайта информация, които се равняват на около 3 милиона компакт-диска или на стотици милиарди страници принтиран текст. След това ще трябва да изтрие нерелевантни към престъпна дейност данни, а в бъдеще данни, които бъдат определени за несвързани с криминални деяния, ще могат да се съхраняват не повече от 6 месеца.