Здравни съветници в Полша хвърлиха оставки, обвиниха кабинета в бездействие

https://www.24chasa.bg/novini/article/10649269 www.24chasa.bg

Тринадесет от 17-те членове на медицинския съвет за борба с ковид към полския премиер подадоха оставки, като обвиниха полското правителство в бездействие в борбата с пандемията, предаде БТА.

Съветниците заявиха, че подават оставка, тъй като правителството не взема предвид препоръките им. Преди няколко дни Полша, която е с население от 38 милиона, регистрира над сто хиляди починали от ковид.

Лекарите обвиниха правителството във все по-голяма толерантност към хората, които отричат опасностите, свързани с ковид, и значението на ваксинацията в борбата срещу пандемията. Освен това експертите заявиха, че правителството е предприело прекалено малко действия срещу есенната вълна на коронавируса, а следователно и срещу заплахата от варианта Омикрон.

Членовете на съвета многократно настояваха за въвеждането на по-строги коронавирусни ограничения, както и за по-активна кампания в подкрепа на ваксинацията. Няколко депутати от управляващото мнозинство открито се противопоставиха на ваксинацията, а правителството зависи от техните гласове в парламента.

Полското правителство каза, че често е получавало протиположни мнения от различни органи, не само от този на научните съветници. Ролята на правителството е да взима решения и то го прави въз основа на мнения на експерти, които се различават едно от друго, заяви кабинетът. Вземат се предвид мненията не само на медици, но също така и на икономисти и на експерти от различни сфери, засегнати от епидемията, подчерта полското правителство.

По данни на полското здравно министерство изцяло ваксинирани са около 21,3 милиона поляци. Над 8 милиона от тях са получили бустерни дози. От началото на пандемията Полша е регистрирала до днес 4,28 милиона случая на заразяване, от които 101 841 са довели до смърт. Това е едно от най-високите равнища в Европа.