Деница Сачева: Моделите за пенсиониране да са по един и същи механизъм в целия ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10649469 www.24chasa.bg
Деница Сачева. Кадър БНТ

В пандемичния план да се залага на профилактиката, а не да чакаме хората да имат нужда от интензивни легла, призова депутатката от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър

Мораториумът върху цените на тока, който действа в момента, не е този, който ГЕРБ предложи, каза в предаването "Панорама" по БНТ  депутатката от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър Деница Сачева. Ако ГЕРБ беше на власт, мораториумът щеше да действа само една седмица, уточни тя. Колегите депутати отхвърлят всички предложения, които ГЕРБ прави, каза Сачева.

Според нея най-важното е управлението на здравната криза, а пандемичният план не обещава такова нещо. Според нея превенцията е по-важна, а не да се чака хората да имат нужда от интензивни легла.

На второ място според Сачева е решението на енергийната криза и справянето с повишаването на тока в старческите домове.

Цените са се качили, така че мярката 60 на 40 вече няма да е ефективна, смята Сачева. Според нея ковид мярката с добавки към пенсиите трябва да съществува докато има пандемия.  За преизчислението на пенсиите тя твърди, че не трябва да се правят резки движения. Да има механизми, които да уеднаквят моделите за пенсиониране в целия ЕС, предложи бившият социален министър.