Искрен Арабаджиев: Натискът с публично говорене доведе до оставката на Цацаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/10649777 www.24chasa.bg
Искрен Арабаджиев. Кадър БНТ

Депутатът от „Продължаваме промяната” и председател на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев заяви в „Панорама” по БНТ, че оставката на шефа на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е заслуга на новите управляващи.

"Натискът с публично говорене и реформата, която предвиждаме в Антикорупционната комисия доведе до оставката", обясни Арабаджиев.

По думите му очакванията на “Продължаваме промяната” са оставка да подаде и главният прокурор. За него няма нищо тревожно в това, че от парламентарната трибуна беше поискано оттеглянето на Гешев.

“Аз вярвам в разделението на властите, но това да упражняваш контрол върху прокуратурата и върху действията ѝ е правилно, защото когато една власт е безконтролна, се получава това, което имаме в момента”, обясни Арабаджиев.

Висша форма на демокрация е правото на протест, каза той и допълни, че самият той е участвал в различни протести, включително и за оставката на главния прокурор и последното правителство на ГЕРБ.

“Протестът в сряда не попречи на работата ни. Благодарен съм на органите на реда, че запазиха реда на улицата, протестът не ескалира, успяхме да проведем редовно пленарно заседание и приехме всички точки, които имахме, и дори проведохме редовно заседание на Социалната комисия”, каза депутатът от “Продължаваме промяната” в отговор на въпрос за протестът на партия “Възраждане” срещу зеления сертификат.

Арабаджиев отбеляза, че високите цени са предизвикателство за управляващата коалиция и припомни, че през последните дни са предложени няколко програми за компенсация както на бизнеса, така и на битовите потребители.

“Редно е да кажа, че за миналата година има безпрецедентно на средната пенсия в България - с 20% от 440 на 540 лева. В съвкупност с останалите мерки, които предлагаме, надявам се, българските граждани да разберат, че правим всичко по силите си и възможностите на бюджета”, допълни той.