Чехия маха карантината за асимптоматични медици с положителни тестове

https://www.24chasa.bg/novini/article/10650152 www.24chasa.bg

Чешкото правителство ще позволи на здравни работници и служители на социалните служби, чиято работа е от първостепенно значение, да не се подлагат на карантина, ако нямат симптоми на коронавирус. Това ще става дори и да са с положителен тест за COVID-19, предаде БТА.

Новите правила са по-малко амбициозни от тези, които правителството планираше. То заяви, че подготвя по-широк списък от служители, чиято работа е от първостепенно значение, включително работещи в службите за спешна помощ, полицията и енергийната индустрия.

Решението на чешките власти е един от скорошните примери за облекчаване на коронавирусните ограничения в Европа. Правителствата се опитват да не прекъсват работата на важни сектори, а силнозаразният вариант Омикрон на коронавируса води до нарастване на броя на случаите на заразяване с COVID-19. Дневният брой на случаите вече надхвърли 10 000 през последните дни.

Тези, на които се налага да продължават да работят, ще имат право да ходят само от дома си до работното място и обратно. Те ще носят маски и ще се хранят в отделни стаи, заяви здравният министър Властимил Валек, като добави, че очаква само няколкостотин служители да отговарят на новите правила, които ще се прилагат само когато ситуацията го наложи. "Мерките ще бъдат въведени по начин, който да гарантира, че рискът от заразяване на работния колектив е нулев", подчерта той.

Правителството вече разпореди правенето на тестове в училищата и от понеделник работещите ще трябва да се подлагат на тестове два пъти седмично. Валек предсказа, че дневният брой на случаите може да достигне 20 000 в началото на следващата седмица и до 50 000 в края й. Валек подчерта, че стратегията на правителството е да се забави преминаването на Омикрон през населението и да се избегне претоварването на болниците.