Домашен арест и контрол с GPS за продавача на фалшиви сертификати в Пампорово

https://www.24chasa.bg/novini/article/10651152 www.24chasa.bg

Окръжният съд в Смолян наложи мярка за неотклонение домашен арест на 48-годишния Ангел Марчев, който бе заловен в Пампорово да търгува с фалшиви зелени сертификат. Прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража” заради опасения, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление. Марчев е обвинен за това, че е неправомерно е добавил компютърни данни в информационната система на Министерството на здравеопазването. Мярката ще бъде контролирана с техническо средство GPS.

Марчев твърди, че не е имал достъп до системата His.bg и не е въвеждал данни в компютъра, а е бил само куриер, който носел пробите от изследванията до София и връщал резултатите.

По досъдебното производство е установено, че на 9 януари 2022 г., Марчев е поискал и получил 300 лева, за да въведе неправомерно в информационната система на Министерството на здравеопазването данни за наличие на антитела срещу коронавирус, без да са извършвани медицински изследвания на определено лице. Ден по-рано, на 8 януари 2022 г., успял да въведе в информационната система данни за други две лица, които също не били изследвани, за което е получил възнаграждение от 600 лева. Така били издадени две удостоверения за наличие на антитела.