Петър Куленски, ПП: До два месеца ще има конкретни стъпки за съдебна реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10652089 www.24chasa.bg
Петър Куленски от Продължаваме промяната

Трябва да направим такива законови промени, че да гарантираме ефективно работеща прокуратура, заяви депутатът12от "Продължаваме промяната" по Нова телевизия.

„Декларацията с искането на оставката на Иван Гешев беше акт, с който управляващите снеха доверието си от него. Естествено съдебната реформа не бива да започва и свършва с оставката на Гешев. Трябва да направим такива законови промени, че да гарантираме ефективно работеща прокуратура”, заяви депутатът. Той не смята, че декларацията няма да остане без ефект.

„Подготвяме конкретни законодателни промени. До края на месеца трябва в НС да влезе законопроект за КПКОНПИ. Подготвяме промени в Закона за съдебната власт и в наказателно процесуалния кодекс”, заяви Куленски.

„В рамките на 1-2 месеца ще видите конкретни законодателни стъпки, с които искаме да постигнем съдебна реформа”, увери депутатът.

„Задали сме си като цел да реформираме ВСС. Пленумът на ВСС избира главния прокурор. Очакваме и решение на КС, който да каже дали е допустимо министърът на правосъдието да поиска отстраняването на главния прокурор. Ако становището на КС е положително, ще бъде внесено такова искане”, обясни Куленски.

По думите му управляващите се надяват ВСС да бъде реформиран по такъв начин, че да има гаранции за неговата по-голяма обективност и ефективност.
Когато от управляващата коалиция имали проект за конституционни промени, те ще търсят подкрепа от всички партии.