По-добри условия за БГ храни до пазара обеща земеделското министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10652692 www.24chasa.bg
СНИМКА: Министерство на земеделието

„Ще работим за подобряване на контрола по агрохранителната верига, качеството и безопасността на предлаганите храни на пазара в страната. Искаме да подкрепим родните производители на храни като създадем възможно най-добри условия на достъп на българските храни на пазара.

Особено важна за нас е устойчивостта на веригата на предлагане на храни чрез предлагане на фермерски продукти и скъсяване на веригите на доставки с цел да се защитят максимално интересите на българските производители и да се предотвратят нелоялни търговски практики.

Сред приоритетите ни в сектора са борбата със сивия сектор, както и прилагането на ангажиментите по зелената сделка и запазване на биоразнообразието.”

Това заявиха от ръководството на министерството на земеделието по време видеоконферентна среща с браншовите организации от сектор „Храни“ и търговските вериги.

В срещата участие взеха министърът на земеделието д-р Иван Иванов, заместниците му Момчил Неков, Стефан Бурджев, Иван Христанов, както и представители на Българска агенция по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска по агрохранителната верига, Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията.

Момчил Неков подчерта, че едни от най-важните и трайни приоритети, които си поставя екипа на министерството в провежданите политики, са насочени към подобрена комуникация и партньорство при работата с браншовите организации от сектор „Храни“. Той подчерта, че се работи в посока производството на повече българска продукция с по-голяма добавена стойност и подкрепата й през финансовите инструменти на европейските и национални политики, които бъдещия Стратегически план и Националния план за възстановяване и устойчивост предлагат.

„Ще се работи да се подпомогнат преработвателите, тъй като те създават работни места и много от тях оперират в селските райони, което е в унисон със заложените основни приоритети както на коалиционното правителство, така и на подготвяния стратегически документ за следващия програмен период“, каза още той.

По думите му целта на срещата е да бъдат разгледани и търсени възможности за увеличаване на достъпа на традиционни български храни до потребителите, включително и чрез увеличаване на предлагането им в търговските вериги.

Важна тема на дискусията беше и дигитализацията, прилагането на високите технологии в хранителната индустрия и търговската мрежа. Акцент в разговорите, отношение към който взе заместник-министър Иван Христанов, беше развитието на биологичното земеделие и перспективите му както в национален план, така и като експортно ориентиран продукт.

Неков посочи, че политиките по агрохранителната верига ще продължат да бъдат важен приоритет на Министерство на земеделието и на неговия експертен екип, както и политиката за създаване на национални стандарти за производство на храни, с цел подобряване и повишаване на качеството на храните.

Преработвателите подкрепиха включването на мярка в стратегическия план и за подпомагане на схемите за качество. По време на дебата бяха поставени още въпроси за недостига на работна ръка в сектора и студентските програми, с които да се привличат млади специалисти, както и за приобщаване на децата към вкуса на добрата българска храна чрез програмите „Училищен плод” и „Училищно мляко”.

Заместник-министър Неков информира, че се удължава с 2 седмици срокът, до 28 януари 2022 г., за обществено обсъждане на изготвения проект на Програма за местни традиционни и регионални традиционни храни за периода 2021-2031 г. Той покани Националния съвет по храните да излъчи свои представители за участие в работната група, която работи по проекта. Представителите на хранително-вкусовия бранш активно участват и в дейностите при изпълнение на мерките по Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни (2021 – 2026 г.).