"Фич" повиши рейтинга на Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10653077 www.24chasa.bg
Рейтинговата агенция "Фич" е потвърдила кредитния рейтинг на Гърция на равнище "ВВ" и е повишила перспективата му от стабилна на положителна. Снимка: Архив

Рейтинговата агенция "Фич" е потвърдила кредитния рейтинг на Гърция на равнище "ВВ" и е повишила перспективата му от стабилна на положителна, съобщи АНА-МПА.

Според агенцията повишаването на перспективата отразява силната динамика на икономическия растеж и намаляването на бюджетния дефицит, които ще подкрепят по-бързо от очакваното намаляване на публичния дълг на фона на сегашната и очакваната по-ниска цена на кредитирането.

В аргументите се казва, че гръцките банки са отбелязали съществен напредък в подобряването на качеството на активите си, намалили са силно равнището на необслужваните кредити и са засилили способността си да кредитират реалната икономика.

"Фич" оценява, че гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал през 2021 г. с 8,3 процента - много повече от очакваните 4,3 процента в прогнозата от миналия юли. През 2022 г. се очаква, че възстановяването ще продължи, ще се засили усвояването на средствата от фонда за възстановяване и икономиката ще нарасне с 4,1 процента. Подобен темп на растеж се очаква и през 2023 г., допълни БТА.