Еквадор разшири морския си резерват Галапагос

https://www.24chasa.bg/novini/article/10653146 www.24chasa.bg
Галапагоските острови СНИМКА: РОЙТЕРС

Площта на морския резерват, собственост на Еквадор, е увеличена с 60 000 квадратни километра от петък, съобщават световните агенции.

Съответният документ е подписан от президента на страната Гилермо Ласо, пише местният вестник "Комерсио".

Към съществуващата преди това защитена морска зона от 138 000 квадратни километра е присъединен участък, свързващ я с територията на костариканския национален парк на остров Кокос. През тези води преминават миграционните пътища на десетки видове морска фауна. Мярката има за цел да осигури допълнителна защита срещу незаконния риболов в тази част на океана, която се отличава с голямо биоразнообразие.

Еквадорският архипелаг, вдъхновил еволюционната теория на английския естествоизпитател Чарлз Дарвин, вече разполага със 198 000 квадратни километра защитена морска зона.

"Разширяването на морския резерват Галапагос е акт на отговорност за малка страна като Еквадор по отношение на опазването на нашата планета", заяви държавният глава.

Територията на новата защитена зона ще бъде разделена на две равни части, в едната от които риболовът ще бъде забранен изцяло.

През 1978 г. ЮНЕСКО включва Галапагоските острови в Списъка на световното наследство. От 1959 г. 97 процента от земната площ на архипелага е предоставена на националния парк. През 1986 г. там е създаден морски резерват.