Бъдещият премиер на РСМ: Няма да преговаряме за идентичността и езика на македонците

https://www.24chasa.bg/novini/article/10653233 www.24chasa.bg
Димитар Ковачевски Снимка: Ройтерс

Диалогът със София ще продължи, но Скопие няма да преговаря за идентичността и езика на македонския народ. Това каза днес бъдещият премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

По пътя към ЕС сме изправени пред предизвикателствата, за които двете правителства на Северна Македония и България, са решени да намерят решения чрез диалог и сътрудничество. Това изтъкна лидерът на СДСМ и кандидат премиер Димитър Ковачевски в речта си пред парламента, който събота и неделя дискутира и гласува предложеното от него ново правителство. Гласуването трябва да се проведе най-късно до полунощ в неделя.

"Македонските и българските граждани се интересуват повече от икономиката, културния, образователния и младежкия обмен, инфраструктурата, която свързва, и по тези теми трябва да си сътрудничим много повече", подчерта Ковачевски.

"Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език", добави той.

"Преговорите с Република България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС. Правителството също така ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички свои съседи, като непрекъснато инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като Отворените Балкани", изтъкна също лидерът, цитиран от БГНЕС.

По думите му в областта на инфраструктурата основен приоритет е изграждането на Коридор 8, който неоправдано закъснява с десетилетия.

„Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г. Продължаваме с изграждането на магистралата Кичево–Охрид и Скопие–Блаце. Предвижда се да започне цялостна модернизация на магистрала Тетово–Гостивар, както и на други четири магистрални участъка. Предвижда се текуща реконструкция и изграждане на местни пътища с дължина над 1000 км в 36 общини”, изтъкна кандидатът за премиер.

Междувременно стана ясно, че българският премиер Кирил Петков във вторник заминава на официално посещение в Република Северна Македония.

Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест.