Дъщерята на Назарбаев е изтеглила над 300 млн. долара от Казахстан

https://www.24chasa.bg/novini/article/10653422 www.24chasa.bg
Алия Назарбаева Снимка: Уикипедия

Алия Назарбаева, най-малката от трите дъщери на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, е изтеглила повече от 300 милиона долара от Казахстан. Това се твърди в публикация на британския вестник "Телеграф".

Още през 2006 г. дъщерята на политика е получила 325 млн. долара, според нея, от продажба на дялове в определен бизнес – 312 млн. от тях е изтеглила от страната, тъй като смятала, че е опасно да ги остави в нея. Тя споделила това с финансовите си мениджъри, с чиято помощ създава фондация в Лихтенщайн, допълни БНТ. За какъв бизнес става въпрос, в статията не се уточнява.

В Казахстан Алия е известна преди всичко като общественичка и ръководителка на различни арт фондации.

Финансовите афери станаха известни заради конфликта й с двама бивши финансови мениджъри. Дъщерята на политика ги съди с обвинения в нечестност и заговор за измама, но накрая делото бе уредено с конфиденциално споразумение.

След изтеглянето на средствата, според изданието, Назарбаева е купила имение в престижния квартал "Хайгейт" в Лондон за почти 12 млн. долара, къща в Дубай за 14 мл. долара и самолет за почти 24,5 млн., както и 51% дял в швейцарска банка за 108 милиона долара. Сдобила се е и с недвижими имоти в Лондон, за да получи британско гражданство.

Семейство Назарбаеви има и други активи във Великобритания.

Голямата дъщеря на Назарбаев Дарига и синът й Нурали Алиев имат недвижими имоти на стойност над 100 млн. долара. През 2019 г. имотът беше конфискуван, след като британските власти сметнаха, че къщите са закупени с престъпни приходи на Рахат Алиев, бившият съпруг на Дарига. По-късно обаче арестът беше отменен.

Според "Таймс" Дарига Назарбаева притежава и известната къща на Шерлок Холмс на Бейкър Стрийт.

В началото на тази година Казахстан попадна в центъра на световните медии заради митингите и бунтовете след поскъпването на горивата.