Десетки природозащитници протестират срещу въглищна мина на границата между Чехия и Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10653594 www.24chasa.bg
Десетки природозащитници от Чехия, Полша и Германия демонстрираха днес срещу плановете за разширяване на полската мина "Турув", където по открит способ се добиват лигнитни въглища. СНИМКА: РОЙТЕРС

Десетки природозащитници от Чехия, Полша и Германия демонстрираха днес срещу плановете за разширяване на полската мина "Турув", където по открит способ се добиват лигнитни въглища, предаде ДПА.

Мината се намира близо до границите на Полша с Чехия и Германия. Има планове за разширяване на нейната дейност, въпреки че Съдът на Европейския съюз постанови решение срещу тях, съобщава БТА.

Протестът в района на мината протече мирно, каза Томас Франке, един от организаторите и член на чешкия клон на екологичната групировка "Бунт срещу унищожението". Участниците в акцията спазваха противоепидемичните правила и бяха с маски, нямаше и голямо струпване на хора, заяви Франке пред ДПА.

Полша смята да продължи да експлоатира мината и да разшири производството й, докато се изчерпят залежите от въглища, което се очаква да стане през 2044 г. Чешкото правителство обаче отнесе въпроса към Съда на ЕС с аргумента, че тези планове са изготвени без оценка за въздействието им върху околната среда.

Той излезе с временно решение за замразяване на работата на мината до вземането на окончателно решение по делото, но мината продължава да работи. Затова на Полша бе наложена глоба от 500 000 евро за всеки ден, в който тя не спазва решението на съда.