Владимир Кисьов: Намаляване на населението се отразява на представителността ни в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10653759 www.24chasa.bg
Владимир Кисьов

Броят на населението е пряко свързан с парите, които всяка държава получава по европейските проекти, както и с представителната й квота в евроинституциите. Така, колкото е по-малко населението, толкова по-малко участва в разпределението на средства и квоти, обяви в предаването "Говори сега" по БНТ бившият прегововарящ за еврочленството на България Владимир Кисьов.

"Това няма да даде отражение само на бъдещето финансиране, защото за 2020-2027 г. вече е изчислено, то се базира на стари данни, по-фатално ще бъде за следващата финансова рамка", коментира Кисьов.

Спадът на населението е около 7-8%, но при финансирането ще бъде по-малко, защото се гледа и БВП, който нараства. Резултатите от последното преброяване обаче ще се отразят на нашето представяне в евроинституциите, включително в европарламента, комитета по регионите и др. Затова и политикът съветва да се отстояват интересите от страна на България в общността.

Според изнесените данни от НСИ населението на България е 6,5 млн. души. Според математици обаче тази цифра е надценена. Според изчисленията на проф. Огнян Кунчев, реално в България живеят около 6,1 млн. души.

Искам да се спра на преброяването, то беше един фал, отново български. Не може да направиш преброяване, което да приключи декември миналата година и още да няма резултати окончателни, коментира Кисьов. Според него също не е преброено коректно цялото население.

На въпрос дали смята, че България ще получи одобрение на плана за възстановяване и развитие, Кисьов каза "Дай Боже!".