Хърватия отбелязва 30 години от международното признаване на независимостта й от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10653974 www.24chasa.bg
Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович СНИМКА: Ройтерс

Република Хърватия отбелязва една от най-важните дати в своята история, годишнината от международното й признаване от 12 тогавашни членки на Европейския съюз на 15 януари 1992 г.

По повод 30-годишнината от това събитие с поздравление към гражданите на страната се обърнаха председателят на Парламента Гордан Яндрокович, министър-председателят Андрей Пленкович, президентът на Хърватия Зоран Миланович и папският нунций в страната архиепископ Джорджо Лингва.

Поздравлението на папския нунции има политическа тежест в Хърватия, защото за хърватите ролята на папа Йоан Павел Втори за признаването на новосъздадената държава е безспорна. Цитират се думите, които той произнася само четири дни, след като на 25 май 1991 г., на основата на резултатите от проведения през същия месец референдум, хърватският парламент обявява независимостта на страната: "Правата и законните стремежи на народите не могат и не трябва да бъдат задушавани със сила. Искам да насърча всички онези инициативи, които са насочени към търсене на справедливи решения - те са единствените, които могат да гарантират мир и братско съвместно съществуване между народите".

Исландия е първата международно призната страна, подкрепила независимостта на Хърватия - на 19 декември 1991 г., което същият ден прави и Германия. Но според решение на ръководството на страната германското признаване на Хърватия влиза в сила на 15 януари 1992 г., заедно с останалите страни-членки на Европейския съюз. Два дни преди ЕС, на 13 януари 1992 г., Хърватия е призната от Ватикана, а на 14 януари - от Сан Марино.

Република България, която тогава не е още член на Европейския съюз, признава независимостта на Република Хърватия също на 15 януари 1992 г. Дипломатически отношения на равнище посолства между двете страни са установени на 13 август същата година.

Когато на 15 януари 1992 г. Хърватия е международно призната, почти една трета от страната е окупирана от тогавашната Югославска народна армия (ЮНА), сръбски националисти и паравоенни групи. Отечествената война за хърватския народ завършва през 1995 г., а Хърватия достига признатите си граници чак шест години след международното си признаване. На същата дата, 15 януари, но вече през 1998 г., е завършена мирната реинтеграция на страната, с която се връщат към конституционния и правния ред на Хърватия окупираните по-рано области Източна Славония, Барания, Западен Срем и Дунавския регион.