Даниел Митов: Смущаваща е нетърпеливостта на Кирил Петков да отиде в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/10654036 www.24chasa.bg
Даниел Митов

Смущаваща е особената нетърпеливост на премиера Кирил Петков да посети Скопие. Това каза в ефира на „Офанзива” бившият външен министър Даниел Митов.

По думите му би трябвало страната, която има интерес от започване на преговорите да бъде активна.

Припомняме, че Кирил Петков ще посети Северна Македония на 18 януари.

„Бъдещият министър-председател на РСМ би следвало да посети София. Да се прави среща преди македонският премиер официално да в встъпил в длъжност е прибързано. Освен това идеята, че през икономическа свързаност ще преодолеем политическите си различния, ако се разчита само на това, е нереалистично”, обясни той.

Даниел Митов коментира още, че КСНС при президента по темата за РСМ е бил ненужен.

„България се тресе от кризи, трудно ми е да си представя защо се свика съвет точно по тази тема, по която съществува консенсус. Така или може да се препотвърди позицията, или да се разруши консенсусът. До момента знаем, че се водят преговори и че двете страни имат ясни позиции, от които не са се отказали.

Аз с изумление научих от македонска страна за планираното междуправителствено заседание между България и РСМ. Българското правителство не реагира, а когато беше притиснато и трябваше да има реакция, обяви, че МС не е знаел за подготвянето на такова заседание. Такива заседания се готвят от две правителства, паралелно. Няма как едните да знаят за него, а другите не. Очевидно има пропуски, които могат да изиграят лоша шега на родния кабинет. По тази тема е добре правителството да поддържа непрекъснат контакт с НС и всички политически партии, туй като каквото и да се предприема, ще има нужда от одобрение”, каза още бившият министър.

Във връзка с изискването РСМ да промени конституцията си и да включи българите като държавотворен народ Даниел Митов коментира, че това звучи добре, но е трудно постижимо.

„Ултранационалните среди в Скопие веднага биха поискали реципрочност- България да признае съществуването на македонско малцинство, което няма как да стане”, каза още той.

Митов обърна внимание и на отнемането на достъпа до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

„Очевидно някой е дал съвет на премиера да окаже натиск на ДАНС и да се отнеме достъпът. Така Цацаров не може да изпълнява задълженията си. Навремето такъв достъп беше отнет и на Бойко Рашков. Относно призива от трибуната на НС за оставката на главния прокурор, трябва да е ясно, че това е нарушение на принципа на разделянето на властите”, допълни Митов.