В безредиците в Казахстан са загинали 225 души, 4500 са пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/10654087 www.24chasa.bg
В безредиците миналата седмица в Казахстан са загинали 225 души, сред които 19 служители на силите за сигурност. СНИМКА: Архив на 24 часа

В безредиците миналата седмица в Казахстан са загинали 225 души, сред които 19 служители на силите за сигурност, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Данните съобщи на брифинг днес началникът на един от отделите на главната прокуратура Серик Шалабаев, обобщавайки сведенията за броя на телата, докарани в моргите. Сред убитите има цивилни и въоръжени "бандити", каза Шалабаев, без да даде подробности, предава БТА.

Пострадалите са над 4500 хиляди, предаде ТАСС, цитирайки същия източник.

Шалабаев каза, че в бунтовете са участвали 50 000 души. Кулминацията на вълненията, започнали заради повишаването на цената на втечнения газ, бе на 5 януари, когато тълпи щурмуваха и подпалиха правителствени сгради, коли, банки и магазини в няколко големи града.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев поиска помощ от ръководен от Русия военен блок и отстрани покровителя си и предшественик на поста Нурсултан Назарбаев от ръководството на националния Съвет за сигурност.

Появиха се оплаквания за побои и мъчения на задържаните и днес Токаев нареди на полицията да не допуска тормоз и призова прокуратурата да бъде снизходителна към задържаните, които не са извършили тежки престъпления.