Повторно заразени с COVID-19 остават нерегистрирани в системата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10654234 www.24chasa.bg
След като COVID-19 отбеляза пореден ден с близо 7000 инфектирани, здравни инспектори алармираха за проблем в системата - повторно заболели не излизат в списъците им, предаде bTV. СНИМКА: РОЙТЕРС

След като COVID-19 отбеляза пореден ден с близо 7000 инфектирани, здравни инспектори алармираха за проблем в системата - повторно заболели не излизат в списъците им, предаде bTV.

В същото време текат засилени проверки на карантинираните и поставените под задължителна изолация по домовете. 80-годишната Венета Памукова е карантинирана като контактна на заразен близък, няма симптоми.

„Първата доза ми е още от май, втората юни, на 3 декември ми е бустера. Добре съм, ям си, пия си, това е най-важното", разказва тя.

Екипи на полицията проверяват по списък, подаден от здравната инспекция.

"2519 са карантинираните души за цялата община Сливен. На случаен принцип е, абсолютно невъзможно е да се обиколят наведнъж толкова“, заяви инспектор Николай Колев от ОДМВР – Сливен.

Освен за недостиг на проверяващи, здравни инспектори в Перник сигнализират и за друг проблем, който пречи всички да бъдат регистрирани и открити. Оказва се че повторно заразените не излизат като такива. Затова от РЗИ разчитат на съвестта на заболелите, да се подадат сами.

Масово на ден по 15-20 лица се подават и ги няма  в списъка и ние няма как да ги знаем и как да ги потърсим. Чак когато излязат от карантина и отидат при личния лекар за болничен, се оказва, че ги няма в системата. И се почва едно звънене проучване, изработване на документи“, обясни Даниела Георгиева, гл. инспектор в "Надзор на заразните болести" – Перник пред bTV.

Според инспекторите карантинираните нарушители са единици. 

„Има една част от хората, да кажем между 20-30%, които видимо не желаят да спазват“, смята директорът на РЗИ - Перник д-р Александър Златанов.

Проблем за съставяне на епидемичната картина е и откриването на контактните лица на пациентите в тежко състояние.

От началото на епидемията до днес под карантина са били поставени над 1,8 млн. души. Според официални данни от Единния информационен портал към днешна дата карантинираните са 37 282 души.

Проверки по домовете от служители на МВР до края на 2021 г. са извършени на 1,4 млн. души.