Пекин затяга противоепидемичните мерки след откриването на пациент с Омикрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10656083 www.24chasa.bg

Властите на Пекин потвърдиха, че нов случай на COVID-19, докладван в събота в столицата, принадлежи към щама Омикрон. Пациентът не е имал контакт с потвърдени случаи и не е напускал града през последните 14 дни, предава Радио Китай.

Заразеният живее и работи в квартал „Хайдиен“ и според съобщенията е започнал да изпитва изпитва симптоми в четвъртък, преди да се подложи на тест в петък, който се е оказал положителен.

Множество проби от дома на лицето също са дали положителни резултати за наличието на щама Омикрон. Други двама души, живеещи с него, са дали отрицателни тестове за вируса, като 15 идентифицирани близки контакти са поставени под карантина.

Според официалната информация в последните дни заразеният е посещавал редица публични места, включително магазини, кафета и токшоу, като движението му е проследено от 31 декември.

Властите на района „Хайдиен“ поставиха под карантина жилищната общност и работното място на заразения, и до 18 часа в събота са тествали близо 2430 души.

Говорителят на пекинското кметство Сю Хъдзиен заяви, че с наближаването на Зимните олимпийски игри столицата ще затегне контрола за всички пристигащи и това дали те спазват стриктно антиепидемичните правила. Той също така призова пътуващите между Пекин и други райони да работят временно от вкъщи.