В Индия 69% са ваксинирани срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/10658623 www.24chasa.bg
снимка pixabay

Около 69 процента от пълнолетното население на Индия е ваксинирано с две дози срещу COVID-19, съобщи правителството на премиера Нарендра Моди на първата годишнина от началото на индийската ваксинационна кампания срещу болестта, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На 16 януари 2021 г. 1,3-милиардната страна постави началото на най-голямата имунизационна кампания в света с целта до края на годината да ваксинира цялото си пълнолетно население (около 900 милиона души). Макар амбициозната задача да не беше изпълнена, ваксинираното население над 18 години е 93 на сто, заяви правителството.

"Нашата ваксинационна кампания беше от голяма полза за борбата срещу COVID-19. Тя спаси животи, а оттам и препитанието на хората", написа Моди в Туитър.
Индия е на челните места в света по брой на случаи на COVID-19 от началото на пандемията. Те са около 37 млн. и по този показател пред нея са само САЩ.

Починалите са най-малко 486 066, голяма част от които загубиха живота си по време на втората вълна на заразата в периода април - юни, предизвикана от Делта варианта на коронавируса. 

За последното денонощие Индия отчете 271 202 новозаразени, най-големия брой на дневна база от осем месеца. Делът на приетите в болница обаче остава нисък, заяви здравното министерство.
Новото покачване в броя на заразените се дължи основно на варианта Омикрон, но вариантът Делта също e широко разпространен в Индия, казват експерти.