Откривателката на Омикрон: Пикът в България ще е до 3-4 седмици след първите случаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10658792 www.24chasa.bg

"Ако първите случаи на Омикрон в България са отпреди седмица, ще отнеме 3-4 седмици да достигнете пикови стойности". Това прогнозира в интервю за предаването на БНТ "Говори сега" Анжелик Кутзи, лекарката от Република Южна Африка, която откри варианта на COVID-19, доминиращ в момента в голяма част от света.

По думите й, клиничните симптоми са много по-леки, заразените с Омикрон пациенти нямат нужда от лечение с кислороден апарат. "Ако сте ваксинирани, дори да имате хронични заболявания или сте с наднормено тегло, вероятно ще преминете много по-леко, ако сте заразени с Омикрон", допълни тя. Веваксинираните обаче много по-често влизат за интензивно лечение в болница. 

Типичните симптоми на Омикрон са горещи или студени вълни, главоболие, болки в гърба или гърдите, чувство на умора и изтощение, леко дразнене в гърлото или кашлица.

Според нея от най-голямо значение за тежестта на вълната у нас ще е това колко души ще попаднат в интензивни отделения, както и каква ще е смъртността. Кутзи смята, че по-големи проблеми в България би могло да има, ако са  много хората над 50-60 години, които не са ваксинирани. 

Лекарката успокоява, че дори и да има висок процент заразени не трябва да се плашим, а най-добрата превенция са носенето на маски, ваксинирането и социалната дистанция.  Тя препоръчва и най-уязвимите хора да стоят далеч от големи тълпи от хора.

Откривателката на омикрон смята, че е много вероятно вирусът да стане ендемичен, защото не е в негов интерес да избие всички. Убедена е също, че друг голям проблем в настоящата ситуация е паниката, включително заради плашещото говорене на политиците.

Анжелик Кутзи казва, че при откриването на омикрон просто си е вършила работата, знаела е какво се случва и когато се е натъкнала на нещо различно, е изпълнила дълга си да го сподели веднага.