Е-цигарите намаляват тютюнопушенето, а не го увеличават

https://www.24chasa.bg/novini/article/10660474 www.24chasa.bg

Изследване в Австралия показва, че делът на довчерашните непушачи, които посягат направо към електронните цигари, е пренебрежимо малък

Широката гама от електронни цигари и други продукти, заместващи горенето на тютюна, са в състояние до голяма степен да намалят тютюнопушенето по целия свят. Така те отговарят на съвременните изисквания за подобряване на общественото здраве чрез намаляване на заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Това заявиха професорите Робърт Бигълхолд и Уейн Хол от Университета в Куинсланд, Австралия на наскоро проведената световна онлайн конференция за електронните цигари.

Само това обаче не е достатъчно, смята проф. Бигълхолд. Дори в неговата родна Австралия и в Нова Зеландия, където забраните са повсеместни и са приложени изцяло, процентът на тютюнопушенето намалява много бавно. Всъщност според него по-голямата част от напредъка е настъпила в привилегированите слоеве на обществото, т.е. тези, които и без това имат възможност да полагат адекватни грижи за здравето си, и го правят. А това според него допълнително маргинализира най-уязвимите групи от населението. 

Австралия всъщност е сред най-напредналите страни в света в борбата срещу тютюнопушенето и е започнала тази битка преди много други държави. Там пълната забрана за радио и тв реклама на тютюневи изделия датира от 1976 г., през 1990 г. е забранена в печатните издания, а от 2011 г. – дори в пунктовете за продажба. Предупрежденията за риска за здравето върху цигарените опаковки са задължителни от 1995 г.

И въпреки всички строги мерки намаляването на тютюнопушенето в континента-държава, което започва в края на 80-те години на миналия век, върви много бавно.

Изследване, което е подготвено от екип на проф. Хол, сравнява данни от 2016 с данни от 2019 г., и показва, че употребата на електронни цигари и други заместващи конвенционалните цигари алтернативни продукти без горене е много по-голяма при дългогодишните пушачи.

Делът на заклетите пушачи, които са преминали към алтернативата, е близо 40% от анкетираните и е само 17% при „новите“ пушачи, т.е. хората, които са опитали тютюн едва през последната година.

Хората, които са започнали да пушат направо електронни цигари е пренебрежимо малък – едва 8% от анкетираните. Т.е. алтернативните тютюневи продукти не заплашват обществото с увеличение на тютюнопушенето, а напротив – трансформират голяма част от пушачите в хора, които употребяват тютюневите изделия по по-малко рисков начин.

Но далеч не всичко в Австралия изглежда толкова розово, изтъкна проф. Уейн Хол. Всъщност неговата родина е единствената англоговорящи страна с високи доходи на населението в света, която предвижда да забрани продажбата на електронни цигари, като потребителски продукт.

До 1 октомври 2021 г. пушачите можеха законно да ползват такъв продукт с никотин за лична употреба, но след издадена рецепта. След тази дата дори това вече е бъде забранено, като глобата е 200 хиляди австралийски долара.

Повечето пушачи в страната и досега са внасяли никотинови продукти нелегално, защото много малко лекари са били готови да предписват е-цигари. Тази политика според Хол е мотивирана с оправданието, че така се защитават младите хора от вредни навици, но данните от изследването говорят съвсем друго.

Употребата на електронни цигари във възрастовата група 14-17 години в Австралия е около 8% в групата на непушачите и на практика този процент не се е променил между 2016 и 2019 г., т.е. не може изобщо да се говори за влияние на мода и подражателство.

По-голям е процентът – малко над 50%, сред онези австралийци в същата възрастова група, които така или иначе пушат.

И това е било през 2016-а, сравнението с 2019 г. показва, че техният относителен дял нараства дори до 68%, с други думи пристрастените към никотина са тези, които преминават към елекетронните цигари, а не младежите, които никога не са пушили.