Сотир Цацаров внесе оставката си в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/10662031 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров

Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров депозира оставката си в Народното събрание, научи "24 часа". Това е станало тази сутрин.

На 13 януари Цацаров сам обяви ексклузивно пред "24 часа", че си тръгва от комисията на 1 март. 

Очаква се в момента, в който оставката бъде обявена за обсъждане от депутатите, Сотир Цацаров да направи изявление и да обяви мотивите си. Тогава председателят на КПКОНПИ ще представи и отчет за работата на комисията.

По-късно днес се очаква управляващата коалиция да заседава за съдебната реформа. Предстои да бъде обсъдена и законодателната промяна, която ще раздели КПКОНПИ на два отделни орана - един за разследване на корупцията и втори за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси.

Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, докогато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политически декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си, отговори преди дни на молбата на "24 часа" да коментира готвените промени бившият главен прокурор.

Ден по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че ДАНС е отнела достъпа на Цацаров до класифицирана информация. Като мотив бе посочена среща от 2017 г. между Цацаров и Сашо Дончев, добила популярност като "ЦУМ гейт".

Според Цацаров обаче отнемането на допуска му няма нищо общо с тази среща, а е в резултат на оказан върху ДАНС политически натиск от Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.