Новият министър на културата даде сертификата си за проверка, преди да влезе при журналистите (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10662423 www.24chasa.bg

Атанас Атанасов, новият министър на културата, даде зеления си сертификат за проверка на входа на галерия “Средец“, преди да влезе при журналистите вътре за обявената си пресконференция. 

Атанасов обяви трите приоритета на новото ръководство на министерството. Те са: достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво и опазване и възползване от богатото ни културно историческо наследство. В рамките на тази година той и екипът му планират промяна в Закона за меценатството и Закона за националното културно наследство.

Преди да представи своите заместници, Атанас Атанасов представи себе си. "На 31 години съм, семеен съм от 2 години, жена ми е българка. Завърших актьорско майсторство в Щатите", каза той.  Министърът заяви, че животът му в Америка никога не е бил бягство от България, а пътешествие с цел да натрупа опит.  

"Ние имаме потенциал да се гордеем с едно светло, истинско, обещаващо бъдеще. Бъдеще, в което аз лично виждам България да заеме своето достойно място на световната карта", каза министърът. Той посочи, че ще "разчита най-вече на заразното добро, на здравия разум, както и на силата на всеки един да превъзмогне собственото си его в името на общата кауза".
"Вярвам, че с такава енергия няма как да не променим контекста. А контекстът е леко мрачен - упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите процеси, ковид кризата. Всчки трябва да бъдем ангажирани към тези процеси, за да успеем да върнем българската култура там, където й е мястото, заяви Атанасов.
Той представи заместника си Весела Кондакова, която досега бе зам.- министър в Културното министерство в двата служебни кабинета. Ресорът, за който тя ще отговря, е в областта на сценичните изкуства, киното, училищата за изкуства, Националния дворец на културата, както и темата за авторското право.
Вторият заместник-министър Юрий Вълковски заяви, че ще работи основно с три принципа. Първият е да се има колективно усилие на гилдиите, на творците, на публиката. На второ място за него е важна прозрачността, затова ще отговаря всичко, което прави министерството на културата, да бъде видимо за цялото общество. Юрий Вълковски ще отговаря за регионалните библиотеки и близо 3700-те читалища в цялата страна. В неговия ресор попада и темата за международно културно сътрудничество. По думите му трябва България да мисли не само за 11-те културни центрове в чужбина, а за цялостното представяне на българската култура и наследство пред целия свят. Юрий Вълковски ще отговаря и за програмите и проектите. 
"Моя отговорност ще бъде и Национален фонд Култура- една институция, която през последните години придобива все по-голяма все по-голяма значимост, бюджет, възможност да подкрепя различни културни инициативи, организации", заяви още Вълковски.
Проф. арх. д-р Бойко Кадинов ще отговаря за опазване на недвижимото културно наследство. Той ще работи за промени в закона за културното наследство, изцяло обновяване на раздела за недвижимото културно наследство. Проф. Кадинов заяви, че ще ползва европейското законодателство, практика и опит. "Трябва да успеем да съберем професионални гилдии, които имат отношение към всичко това, архитекти, строители, реставратори, ще търсим промяна в контактните зони за законодателството. Ще разгледаме проблема за авторското право", каза проф. Кадинов.
Той ще отговаря и за Закона за меценатството. "Искам да се опитаме в рамките на тази година, събирайки национален и международен експертен състав, и ние да подготвим законодателни инициативи в тази посока. До края на годината да можем да внесем по-важните документи за разглеждане от парламента", заяви още проф. Кадинов.