Прокуратурата внесе в съда две обвинения срещу стрелеца от Сърница

https://www.24chasa.bg/novini/article/10664247 www.24chasa.bg
Бейсим Салиф от хасковското село Сърница в съда. СНИМКИ: НЕНКО СТАНЕВ

  Две обвинения внесе в съда районната прокуратура в Кърджали срещу 55-годишния Бейсим Салиф, станал по-известен като стелеца от село Сърница.

Мъжът е предаден на съд за това, че на 30 ноември миналата година в землището на чернооченското село Душка се заканил да убие местния пастир Ердинч Аптиш, който успя да го залови. Според събраните от прокуратурата доказателства Бейсим Салиф е отправил закани: "ще те убия", "дай ми пушката, ще те убия", "стой ще те застрелям, дай ми пушката", и това би могло да възбуди основателен страх за осъществяването.

На това място в обезлюденото село Душка беглецът се среща с пастира.
На това място в обезлюденото село Душка беглецът се среща с пастира.

Освен това Бейсим Салиф е обвинен и за това, че е държал огнестрелно оръжие - винтовка/пушка/ и 8 броя боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има разрешение.

Въпреки заплахите за убийство Ердинч Аптиш успял да вземе пушката на беглеца и да го обезвреди и върже.
Въпреки заплахите за убийство Ердинч Аптиш успял да вземе пушката на беглеца и да го обезвреди и върже.

Бейсим Салиф беше обявен за общодържавно издирване на 29 ноември 2021 г. след като в родното си село Сърница за пореден път се скарал със своя съсед Мюмюн заради животни, преминаващи през чужд имот.

Обвиняемият стрелял със самоделната си незаконна пушка и наранил с нож жена в ръката. После избягал от селото и беше издирван от 200 полицаи в продължение на близо 20 часа. На следващият ден беглецът се опитал да се укрие в обезлюденото планинско село Душка. Носел войнишка мешка, самоделна пушка и 8 патрона. Бейсим се насочил към стопанска постройка за отглеждане на животни. Седнал близо нея, свалил пушката и войнишката мешка и ги оставил до себе си.

Не след дълго на мястото пристигнал Ердинч Аптиш, който отглеждал животни в района. Когато Бейсим го видял, станал и насочил към него заредената пушка. Пастирът успял да вземе оръжието и с удар на приклада обезвредил беглеца, след което го вързал. През това време Бейсим сипел закани за убийство. Ердинч се свързал с полицията, чиито служители пристигнали на място и задържали беглеца.

Спрямо Бейсим е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд-Хасково по друго досъдебно производство.

Предстои Районен съд-Кърджали да насрочи разпоредително заседание по делото.