От ЕСО потвърдиха: По 1700 лв. премия е получил всеки служител (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10664901 www.24chasa.bg
Електроенергийния системен оператор отговаря за голямата мрежа за пренос на електроенергия. СНИМКА: Румяна Тонева

Всеки от колектива на Електроенергийния системен оператор е получил 1700 лв. премия по повод 15-ата годишнина от създаването на компанията. Оттам потвърдиха за получените бонуси от всеки от близо 4000-те души в дружеството.

Новината бе съобщена първо от сайта "Офнюз", до който е бил подаден сигнал от читател.

Решението за този финансов бонус е взето от ръководството на ЕСО.

Мотивът, освен рождения ден на дружеството, е, че през последните години има преизпълнение на програмата, няма надвишаване на фонд "Работна заплата", а екипът на системния оператор бил работил усилено по дигитализацията на компанията. 

По късно от системния оператор излязоха и със съобщение:

"По повод 15-та годишнина на Електроенергийния системен оператор, която се навършва през 2022 година, с решение на Надзорния съвет и Управителен съвет на дружеството на всеки един служител на електропреносния оператор е изплатена еднократната сума от 1700 лева. Такива средства са изплащани и през 2017 г. за 10-годишнината на ЕСО.

Решението за изплащане на еднократната сума от 1700 лева на всеки един служител е следствие и от невъзможността на дружеството да увеличи трудовите възнаграждения на служителите, за което многократните настояваха през 2021 година синдикалните организации.

В резултат на изпълнението на ремонтните и инвестиционни програми на дружеството със собствени сили, свързани с дигитализацията и реформата, която се осъществява в компанията с цел оптимизиране на разходите, са акумулирани средства, с част от които ръководството реши да стимулира служители си и да ги подкрепи в условията на повишен инфлационен натиск в резултат на растящите цени на стоките и услугите.

Решението на ръководството на ЕСО е мотивирано от стремежа да се подкрепи приноса на всеки един служител на дружеството към постиженията на компанията. Средствата за финансовия стимул на служителите няма да повлияят в посока увеличение на цените на мрежовите услуги за потребителите.
Електроенергийният системен оператор завършва 2021 година с положителен финансов резултат и високи финансови показатели.

Ръководството на ЕСО  използва случая отново да благодари за личния принос на всеки един служител на дружеството за постигнатите високи положителни резултат през изминалите години в условията на извънредна епидемична обстановка и породените от пандемията съществени икономически последици", се казва в съобщението.