Николай Павлов: Това, което се стовари на "Булгаргаз", е наистина шокиращо

https://www.24chasa.bg/novini/article/10665780 www.24chasa.bg
Николай Павлов Кадър: Би Ти Ви

Предложили сме 14% по-евтин газ за февруари

Това, което се стовари на "Булгаргаз", е наистина шокиращо. Не мога да разбера как фокусът от провала в строителството на интерконектора с Гърция се прехвърля върху "Булгаргаз", ние спасихме договора да не плащаме неустойки. Това коментира в студиото на БТВ изпълнителният директор на компанията Николай Павлов.

По повод влизането на ДАНС и полицията в сградата на дружеството той обясни, че проверките текат от няколко седмици.  "В петък ДАНС и прокуратурата дойдоха с поредния конспект въпроси,  на които трябва да се отговори вероятно и да се предостави съответната документация, имат някакъв сигнал, по който работят. Ние предоставихме абсолютно всичко на проверяващите, същата информация е предоставена и на БЕХ.  Неведнъж "Булгаргаз"  е било обект на одити и на проверки, но не по този демонстративен начин", обясни Павлов. Даде примери, че от февруари 2015 г., когато е встъпило настоящото ръководство, е заварило близо 325 милиона лв. просрочени задължения, които са изчистени за период от 3 г. За финансовата 2021 г. компанията е с рекордна печалба от 99 млн. лв. 

От едно съсипано дружество се превърнахме в лидер на пазара. Не сме оставили никой без газ и няма компания, на която да е отказано газоподаване. На фона на тези резултати сините лампи на службите са пред офиса на "Булгаргаз", коментира той. 

Попитан дали проверката може да е заради изтеклия договор с Азербайджан, което според опозицията от ГЕРБ създава огромен проблем, Павлов каза, че е важно каква е целта на "мероприятието".

Договорът изтече в публичното пространство от една газова асоциация и един блогър и ние трябваше да сигнализираме на ДАНС, съответно сме предоставили цялата информация. Този договор го има и в КЕВР, каза той.

Азерската страна реагирала остро в писмо, защото този договор е за 25 г.  "Те си запазват всички права по отношение на договора. Обмислят какво да предприемат, цялата тази разправия наврежда на българската страна, защото в момента нямаме газопровод, по който да ни доставят газа, допълни шефът на "Булгаргаз".

Според него договорът изрично дефинира точката, на която ще се получава газът и това е интерконектор Гърция-България. Затова няма как да се доставят пълните обеми. Докладите до министъра са подвеждащи, каза Павлов.

"Булгаргаз" ще получава с около 15% повече газ в сравнение с предходни периоди, съобщи той.

"Не мога да разбера как фокусът от провала в строителството на газопровода се прехвърля върху "Булгаргаз", ние спасихме договора да не плащаме неустойки, същевременно получаваме количества, които могат да доставят. 

Факт е, че няма газопровод и няма тръба. На 30 юни изтича временното споразумение и ние сме отново в изходна позиция, където няма газопровод и "Булгаргаз" ще подлежи на наказателна клауза, предупреди той.

Апелирахме правителството да започнат преговори, към настоящия момент няма известие от проектната компания, че ще има ново забавяне.  

Павлов отново отрече да се изнася газ от газохранилището в Чирен до Румъния. 

Цената на газа е почти два пъти по-ниска в сравнение с Европа, но за българския потребител е непосилна. В момента тенденцията е за намаляване цената на природния газ. На 11 януари внесохме заявление и прогнозирахме 14% намаление на цената му за февруари . Ако трябваше днес да внесем това предложение, щеше да е със 17% по-ниска. Надяваме се тази тенденция да се запази, завърши Павлов.