Шефът на правната комисия с коментар за оставката на Цацаров и казуса с Гешев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10666532 www.24chasa.bg
МИЛЕН МАТЕЕВ СНИМКА: ПП

"Цацаров все още не е съобщил мотивите за оставката си. Очевидно ДАНС си знае работата". Това заяви шефът на правната комисия в парламента Милен Матеев в предаването "Още от деня" на БНТ. 

"Сотир Цацаров ще напусне КПКОНПИ, когато оставката му бъде гласувана в Народното събрание. Оставката е депозирана днес и има срокове, в които трябва да се запознаем с мотивите и да гласуваме в пленарна зала. Не мога да коментирам какви са причините да подаде оставка, както и темата за разследването на ДАНС. Това е класифицирана информация и няма как да говоря по темата. Твърдението на Сотир Цацаров, че има натиск върху ДАНС, е голословно", допълни Матеев, отговаряйки на въпросите на водещата.

Председателят на правната комисия в НС заяви, че се предвижда КПКОНПИ да бъде разделена на две отделни комисии - едната ще е за противодействие на корупцията, която ще има и разследващи функции и ще събира годни за пред съда доказателства по своите проверки. Тя обаче няма да има права да задържа никого.

Матеев посочи, че управляващите очакват отговора на главния прокурор относно исканата от тях оставка. "Не сме наивни. След всички негови изявления, на нас ни е ясно, че Иван Гешев няма да подаде оставка", отбеляза той.

"Очакваме отговор от главния прокурор по повод нашия призив да подаде оставка. Той ясно е показвал и казвал неведнъж, че няма да подаде оставка и ние не сме наивници. Срамно е, че Иван Гешев се крие зад гърбовете на прокурорите и повтаря едно и също. Иван Гешев многократно се е изявявал като политик, а не като юрист. Съдебната реформа също е разписана ясно в коалиционното споразумение.

Непосредствена и първа стъпка е да приемем промени в Закона за съдебната власт, с които главният прокурор да може да бъде разследван и контролиран. Най-голямо одобрение събира идеята съдия от ВКС да изпълнява ад хок ролята на разследващ главния прокурор. Все още няма решение за смяна на ВСС. Така или иначе мандатът на ВСС изтича в края на тази година, но ще търсим варианти той да бъде разпуснат преди края на годината", завърши председателят на правната комисия Милен Матеев.