Потръгнаха преговорите на кметовете с правителството за бюджет 2022

https://www.24chasa.bg/novini/article/10666720 www.24chasa.bg

Кметът на Монтана Златко Живков взе участие в онлайн заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България в преговорите с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и екипът му за бюджет 2022 година. От април до сега това са първите разговори с държавата за бюджета на общините, каза Златко Живков:

"Началото на преговорите е обнадеждаващо и има доста промени от края на декември, миналата година. Ние към 30 декември представихме рамка, а сега за две седмици отново се наложи да работим по тази рамка ... Голяма част от българите не правят разлика между републикански пътища и общински пътища- 19 800 е едната, а 20 000 км е другата пътна мрежа. Парите за поддържане на държавните пътища са седем път повече, отколкото на общинските."

Министърът на финансите е обещал да има увеличение на изравнителната субсидия за общините от 8 на 15%. От Националното сдружение на общините в Република България настояват капиталовата субсидия да бъде увеличена на 105 милиона лева. Преговорите за Бюджет 2022 в Министерски съвет ще продължат и утре, всички сме обнадеждени, каза още кметът на Монтана Златко Живков.