Петков се усъмни имало ли е теч на информация, за да подаде оставка Цацаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/10666972 www.24chasa.bg
Кирил Петков Кадър: Нова тв

Премиерът Кирил Петков се усъмни - случайно ли Цацаров е подал оставка в деня, преди да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация или е имало теч на информация, предава Нова тв.

Властта е твърдо решена – реформа в съдебната система ще има. И то много скоро, твърди премиерът

„Максимално бързо, каквото зависи от нас. Нищо не ни спира освен самите времеви рамки, разписани в законовия процес. С други думи – няма липса на желание”, уточни Кирил Петков.

Първата крачка към тази реформа ще са промените в антикорупционната комисия. И разделянето й на две части – от една страна за борба с корупцията, а от друга – за борба с конфликта на интереси.

„Законът за КПКОНПИ ще е един от първите закони, които ще бъдат приети”, допълни премиерът.

„Аз вярвам на службите за сигурност, че действат професионално, но от някъде той може би е имал тази информация. Няма смисъл някой да стои на някаква позиция, ако не може да си върши работата”, каза още той.

„Г-н Цацаров има пълните правомощия да прави всичките тези неща, които са в рамките на закона. Аз приветствам той това да направи. Това е подходът на институционалността. Когато едни институции вършат своята работа и когато има разделение на властите, човек, който не е бил доволен от нечие решение – може да обжалва”, обясни Петков.

А кой ще е новият шеф на антикорупционната комисия – все още не е ясно, заяви министър-председателят. Но описа профила му.

„Той трябва да гарантира, че има един аршин към всички”, категоричен е Кирил Петков.

Премиерът допълни още, че другата важна стъпка от съдебната реформа е смяната на главния прокурор Иван Гешев.

„Рано или късно – ако цялото общество не вярва, че той наистина си върши добре работата – винаги има начин законов, по който това да се случи. Въпросът е колко бързо може да се случи”, коментира още той.