Почина световноизвестният художник Алекос Фасианос

https://www.24chasa.bg/novini/article/10667020 www.24chasa.bg
"Духът на олимпиеца" - една от най-известните творби на "гръцкия Пикасо".

Световноизвестният гръцки художник Алекос Фасианос е починал късно в неделя на 87-годишна възраст, съобщи АНА-МПА специално за БТА. Фасианос, чието творчество отбеляза цяла една епоха, имаше здравословни проблеми през последните години.

Фасианос е роден в Атина през 1935 г. След завършването на Атинската художествена академия, той се премества в Париж, Франция, през 1960 г., за да учи литография в Школата за изящни изкуства (Ecole des Beaux-Arts) при Клерен и Дайез. Той окончателно се премества в Париж, където живее в продължение на 35 години.

Фасианос освен това участва в проектите на декорите за големи класически и модерни продукции. Изкуството му е показвано в музеи и галерии, включително в Атина, Париж и цяла Европа, както и в Токио, Ню Йорк, Сао Пауло и Мелбърн.

Освен в частни колекции, негови произведения могат да се открият в музеи във Франция.

Фасианос беше много популярен в Гърция и някои от произведенията му са изложени на обществени места: два големи стенописа, озаглавени "Митът за моя квартал", могат да бъдат видени в Атина на метростанция "Метаксургио". Малки скулптури има пред православната църква "Св. Ирина" в Атина. Гигантски вертикален стенопис може да бъде видян в лобито на хотел "Електра Метрополис" в Атина.

През 1999 г. е награден от Атинската академия, а през 2010 г. е удостоен от френското правителство с ордена на почетния легион.

На 13 декември 2007 г. картина на Фасианос, наречена "Пратеникът", е продадена за 550 701 евро в аукционната къща "Бонъмс" в Лондон.