Ковачевски и Кирил Петков оставят историята настрана в първия разговор

https://www.24chasa.bg/novini/article/10667021 www.24chasa.bg
Знамето на Република Северна Македония Снимки: Pixabay

Премиерът обаче си насрочи среща с българите в Скопие

Да оставят историята на историците и да се съсредоточат върху разговори за бизнеса, се заканиха премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски преди първата си среща.

На 18 януари българският министър-председател е на посещение в Скопие, където Ковачевски ще кара едва втория си ден като премиер. Той получи одобрение за правителството си от македонския парламент късно в неделя следобед.

“Държавата се нарича Република Северна Македония, чиито граждани говорят македонски език и имат отделна идентичност. Относно историческите въпроси винаги съм твърдял, че те трябва да бъдат част от дебата на историците, а доверието между гражданите трябва да се гради от позициите, които означават по-добър стандарт за тях и как да стигнат дотам. Що се отнася до правата на малцинствата, ние трябва да спазваме всички решения на всички организации, в които на международно ниво е урегулиран въпросът за правата на малцинствата”, подчерта позициите си Ковачевски.

Само външната министърка Теодора Генчовска, министъра на транспорта Николай Събев и зам.-шефа на НС Кристиан Вигенин ще води със себе си Петков в Скопие. И той настоява да се наблегне в разговорите на бизнеса, а не на историческите спорове. В програмата си Петков обаче е предвидил среща с българската общност в РСМ.