Идея: общините да купуват по-евтин ток като домакинствата, за да няма тъмни градове и села нощем

https://www.24chasa.bg/novini/article/10667264 www.24chasa.bg
Кметовете настояват за подкрепа от държавата, за да не се налага улици да остават на тъмно заради високите сметки за ток.

Режим на уличното осветление вече има на отделни места

Пловдив слага фотоволтаици на покривите на детски градини, за да могат да се отопляват

Общините може да се върнат на регулирания пазар на ток, за да могат да се справят със сметките за улично осветление и тези на детски градини и болници. Това означава да се даде право на кметовете да купуват евтино електричество като домакинствата, за които цената се определя от КЕВР.

До лансирането на тази мярка се е стигнало заради шоковото поскъпване на тока на борсата - цената се вдигна 3-4 пъти в сравнение с лятото на 2019 г., когато общините бяха изкарани на свободния пазар.

Проблемът с високите сметки е бил сред темите на разговорите за държавния бюджет за 2022 г. преди дни на вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов с представители на националното сдружение на общините - изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева, кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на сдружението, столичния кмет Йорданка Фандъкова и други кметове, които са членове на управителния съвет на сдружението.

На нея двамата министри обещали да съдействат и да се търсят механизми за облекчаване на общините.

За да може обаче те да се върнат на регулирания пазар, ще се наложат

промени в Закона

за енергетиката

Те могат да бъдат предложени от правителството или да се внесат от някой депутат.

В понеделник от Министерството на енергетиката заявиха, че общините се подпомагат по схемата за компенсации, която важи и за бизнеса. При нея е предвиден таван до 250 лв. на мегаватчас, които ще се платят от държавата.

Засега с промени в закона от министерството не можели да се ангажират.

Високите сметки за ток принудиха кметове на по-малки населени места да въведат режим на уличното осветление. Засега такава мярка не се предприема от големите градове, но може и те да стигнат до нея.

Да се разгледа възможността за разширяване на дефиницията в Закона за енергетиката, включително за “битов клиент” и въвеждане на дефиниция на понятието “Собствени битови нужди”, е предложила изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Сдружението има готовност да подготви централизиран търг за доставка на ток за общините, но е поискало методическа помощ от правителството, тъй като провежданите досега конкурси са приключили без избор на изпълнител. 

“Няма как да спрем уличното осветление, въпреки че

сметките ни за

ток скочиха

над 600 000 лв.

за декември 2021 г. от 250 000 лв. година по-рано.

Тъмните улици са предпоставка за катастрофи и увеличаване на престъпността”, каза кметът на Пловдив Здравко Димитров. Според него от месеци се обследвали общинските сгради и където има плоски покриви, ще се слагат фотоволтаици. В два от районите - “Южен” и “Централен”, вече се монтирали енергоспестяващи лампи по европроект, набелязани са и други мерки като издаването на строителни разрешения с отстъпка в цената, ако в бъдещата сграда са предвидени соларни панели.

Всичко това обаче са идеи с дългосрочен ефект, на този етап плащането на високите сметки за ток е без алтернатива.

753 хил. лв. е сметката за уличното осветление на община Варна за ноември 2021 г., същия месец година по-рано е била 338 хил. лв. В Бургас фактурата нараства от 182 хил. лв. на 354 хил. За София ръстът е от 986 хил. лв. на 1,7 млн.

Последната сметка на община Стара Загора за ток

в сравнение с

октомври м.г. е

4 пъти по-висока,

но няма засега да се правят икономии от осветлението в града и другите населени места, каза кметът Живко Тодоров. Преди дни в интервю за “24 часа” старозагорският градоначалник изказа мнение, че проверки на общините трябва да има от държавните институции, но и трябва да се обърне внимание на проблемите им.  

Велико Търново няма по-високи сметки за ток, тъй като до края на 2021 година

общината е

имала договор

с доставчик на

фиксирана цена

Реално увеличението ще се види в края на февруари, когато ще излезе януарската фактура. Дотогава надеждата е, че ще се намери решение, което да компенсира разходите на общините.

В града предстои подмяната на 1600 осветителни тела в големите квартали с LED. По изчисления това ще намали поне с 30% разходите за ток. Инвестицията е за 900 хил. лв., в ход е процедура за избор на изпълнител.

В Мездра няма да има режим на тока за уличните лампи, каза кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

В малки населени места обаче вече започват да пестят от улично осветление. Община Лесичово, в която има 7 села, е първата в Пазарджишка област, която въвежда режим, каза зам.-кметът Веселина Милкова.

Според нея през декември 2020 г. за улично осветление са платени 9 хил. лв., а през декември 2021 г. - 26 хил. Взето е решение лампите да светят от 5,15 до 7 ч и от 18 до 23 ч.

В две селища в Североизточна България се въвежда режим на тока. Ръстът на сметките е троен, заявява кметът на Вълчи дол Пепа Пенчева. “С междинното плащане и компенсацията реално плащаме над 58 хил. лв.

Досега битовата престъпност беше намалена до минимум, но сега съм притеснена, каза кметицата.

“Няма да се включват лампите от 22 до 6 ч”, каза кметът на община Аврен Емануил Йорданов. Сметката за декември била 50 хил. лв. срещу 20 хил. година по-рано.

Режим повече

от седмица има

в община Дългопол, а други населени места също я обмислят.

Скъпият ток принуди община Ардино да въведе режим на уличното осветление в населените места. Улиците ще бъдат осветени само 4 часа в денонощието.

“Над 54 хил. лв. за ток е много голяма сума. Подобна досега се заплащаше за изразходваната електроенергия за шест месеца”, заяви кметът Изет Шабан.

За да се намалят сметките, се забранява използването на електрически отоплителни уреди в канцелариите на общинската администрация и другите общински звена. Определен е лимит за консумация на ток в сградите на кметствата в размер на 50 лева.

В община Ардино обмислят също да подменят съществуващото улично осветление с по-ефективно.

Кметовете на варненските общини Белослав, Долни чифлик и Провадия също са притеснени за плащането на сметките. “Ще търсим решение, резерви в бюджета, няма как да не платим, но няма да има режим на тока, разказва кметът на Белослав Деян Иванов. Издадох

заповед за

икономии в

общинските

сгради

- да не се включват допълнителни ел. уреди, да не се палят осветителни тела през деня по коридорите, да се зазимят напълно сгради, които не се ползват през зимния сезон.

Сметката падна до 40-45 хил. лв., което пак е много за нас. Няма да ограничаваме уличното осветление, за да не се увеличи престъпността”, заяви Жоро Илчев, кмет на Провадия.

В община Девня ще намаляват силата на светлината на крушките на уличното осветление, тъй като има възможност за това. През миналата година със средствата на европроект старите натриеви лампи са били заменени с LED.

“Със сигурност няма да спираме уличното осветление, това ще бъде предпоставка за увеличаване на престъпността”, категоричен е кметът на общината Свилен Шитов. Той посочи, че щели да се правят и други икономии и ще се използват заложените в бюджета средства за непредвидени разходи.

12% ръст на субсидията договориха кметовете

Сметките на градовете за електричество са скочили двойно, а за гориво – 1,6 пъти

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Общата изравнителна субсидия за общините през 2022 г. да бъде увеличена не с 8, а минимум с 12%. Това са се договорили ръководството на Националното сдружение на общините и министърът на финансите Асен Василев по време на първия етап от консултациите по законопроекта за държавния бюджет за 2022 г., който се е провел в края на миналата седмица.

Възможно е ръстът да достигне до 15%. По стандартите за делегираните от държавата дейности все още продължават консултациите със секторните министерства, като след това се очаква те отново да бъдат обсъдени между кметовете и финансовото министерство.

Сериозен напредък за увеличаване на средствата за капиталови разходи с 30% отчитат от НСОРБ след първата част от консултациите.  

По предложение на председателя на управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов по време на срещата са били обсъдени два важни за общините въпроса – преодоляване на затрудненията, провокирани от резкия скок на цените на електроенергията и други енергоносители, и

проблемите в сферата на

строителството, които рефлектират

върху инвестициите по места

Според Панов предложените от министерството ръстове по стандарти покриват около 40% от минималните разчети на НСОРБ за 2022 г. Затова той се надява, че с актуализацията на стандартите по сектори те ще доближат нужните нива.

Панов е изразил тревогата на ръководството на НСОРБ от липсата на ръст на капиталовата субсидия, която на фона на ситуацията в строителния сектор може да се окаже сериозно препятствие пред общините за реализиране на инвестиционните им програми.

Затова ще бъде изготвена спешно актуална информация за инвестиционните проекти по общини с издадено разрешително за строеж, а министерството ще разгледа възможността за тяхното обезпечаване.

Това ще даде основания за

увеличаване на капиталовата

субсидия до 30 на сто

Сметките на общините за електроенергия за ноември 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. са нараснали средно 2 пъти, а за гориво за отопление – 1,6 пъти, са обявили кметовете на срещата.

“В рамките на преговорите между Министерството на финансите и НСОРБ във връзка с подготовката на държавния бюджет за 2022 г. коментирахме и най-наболелите въпроси за общините, свързани с високите цени на електроенергията и природния газ, както и възможностите общините да бъдат подкрепени в този тежък момент.

Някои общини започнаха да изключват уличното осветление, а за други сметките са непосилни.

Един от вариантите, които сдружението на общините предложи, е да се преразгледа статутът на част от общинските структури и те да не бъдат третирани като небитови потребители.

Става дума за такива, които изпълняват социални функции - училища, детски градини, болници, социални институции и др.”, обясни пред “24 часа” кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и част от управителния съвет на НСОРБ.