Само 50 от 166 учебни дни учили присъствено у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10667285 www.24chasa.bg
Външните оценявания и матурите се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки.

7-8 пъти повече ученици с COVID за последната седмица

Само 50 дни са учили присъствено учениците през миналата учебна година от общо 166 учебни дни. Най-ощетени бяха учениците от 6-и и 9-и клас. 12-класниците пък от общо 144 дни са били реално в клас 30 дни.

Само 50 от 166 учебни дни учили присъствено у нас

През тази учебна година образователният министър Денков на няколко пъти влиза в конфликт със здравните власти, за да могат учениците да учат присъствено. Нещата засега са по-оптимистични, въпреки че на 21 октомври все пак училищата минаха онлайн.

58 от 86 учебни дни са били присъствени

до 17 януари като се изключат от сметката ваканциите и почивните дни.

“За разлика от други години през последните две пандемични нямаме пропуск от учебно време. Преди поне 3 седмици училищата затваряха заради грипна епидемия”, казва Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София.

Положителните тестове за COVID на учениците у нас са се увеличили значително за последната седмица, на места дори 7-8 пъти. Това съобщиха пред “24 часа” директори.Разрастването на заразата в училищата прави наложително извънредна ваканция между първия и втория срок. Засега е предвидено неучебен ден да е само 1 февруари.

Ваканцията да е от 28 януари до 2 февруари, предложи в неделя Диян Стаматов. Искане за

по-дълга ваканция, но в периода

31 януари - 4 февруари

внесоха вчера учителския синдикат към “Подкрепа”. Решението трябва да бъде взето на отраслов съвет до края на тази седмица.

За удължена зимна ваканция, но ако учебната година започва по-рано, не на 15, а на 5 септември, заговори и министърът на образованието Николай Денков. Така учениците ще могат да учат по-дълто присъствено, а не да преминават постоянно онлайн.

Ако началото на учебната година бъде изтеглено на 5 септември, България ще се доближи до практиката в другите държави от ЕС. В повечето началото на годината е на 1 септември. Така например е в Чехия. Там приключват учебната година на 30 юни.

В Италия всяка от 20-те области е автономна в решаването на учебния календар

В Северна Ломбардия с център Милано откриват учебната година на 13 септември, а я закриват на 8 юни. В Болцано учениците се върнаха на чина още на 6 септември. Последният звънец за тях ще удари на 16 юни. В Лацио, чийто център е Рим, учениците започнаха на 13 септември, а ще приключат на 13 юни. В Тоскана учебната година стартира на 15 септември и приключва на 10 юни. В Пулия и Калабрия се връщат най-късно след лятото - на 20 септември. Приключват още на 9 юни. В Сицилия първият учебен ден е на 16 септември, а последният – на 10 юни.

В Англия

учебната година е 190 дни,

като започва на 3 септември и завършва на 22 юли. Има четири ваканции – по една седмица в края на октомври, на февруари и на май и по две седмици за Коледа и за Великден.

Така е от десетилетия и дори по време на пандемията никой не е обсъждал промяна в графика.

Затова програмите за наваксване на коронавирусните пропуски се правят по друг начин. Директорите имат свобода да решат кое ще е най-подходящо. Тъй като учениците в Англия обикновено учат от 8,45 до 15,15 ч, някои решават да правят догонващи занятия преди или след края на учебния ден. Случва се те да не се водят от техните учители, а от специално наети външни лица. Създаден бе регистър на бивши преподаватели, на които училищата могат да разчитат за почасова работа. Други учебни заведения се насочват към организирането на летни лагери, които също се финансират от програмата за догонване. За целта британското правителство планира да отпусне 4,7 млрд. до 2025 г. (24часа)