НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

На рождения ѝ ден решават дали малтийка да стане шеф на ЕП

След смъртта на Давид Сасоли заместничката Роберта Мецола не спази правилника лидерът да се избира присъствено в пленарна зала

Най-малко четирима евродепутати влизат в битка за наследник на Давид Сасоли като председател на Европейския парламент. 65-годишният италианец почина внезапно на 11 януари в болница в град Авиано, където бе хоспитализиран още на 26 декември заради усложнения с имунната система.

С тъга по Сасоли започва и седмицата в ЕП - единствената пряко избирана институция на ЕС. В понеделник се състоя мемориална церемония в негова чест. Дори да не си беше отишъл,

до края на мандата на

Сасоли оставаха броени дни

Самият той бе обявил, че няма да се кандидатира за втори мандат. Кой ще го наследи, ще стане ясно във вторник.

Изпълняващ длъжността на Сасоли е първият зам.-председател на ЕП Роберта Мецола. Малтийката не спази правилника и реши следващият ръководител на ЕП да бъде избран дистанционно заради нарастването на новите случаи на COVID в Страсбург и в цяла Франция. С този ход Мецола отмени символичен момент - през декември Сасоли бе решил да проведе предстоящите избори в залата в Страсбург, за да зачете “тържествения характер” на вота за лидер.

Досега четирима евродепутати са обявили своята кандидатура. Най-вероятна изглежда победата на Мецола, номинирана от Европейската народна партия (ЕНП). Ако спечели, тя ще бъде първият малтийски гражданин, назначен на важен пост в ЕС. Точно във вторник е и рожденият ден на Роберта Мецола, която навършва 43 г.

Юристка, майка на 4 деца и активна евродепутатка, през октомври 2020 г. тя

шашна чиновниците,

внасяйки 36 поправки

на обикновена, необвързваща резолюция за върховенството на закона в България. В поправките ѝ се казваше, че протестите срещу българското правителство през миналото лято са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен, очевидно визирайки Васил Божков. В други поправки се отправяха нападки срещу президента Румен Радев и съветниците му Пламен Узунов и Илия Милушев, макар имената им да не бяха споменати. Тези поправки впоследствие бяха отхвърлени от евродепутатите. Срещу малтийката играе фактът, че страната ѝ има едва 6-има евродепутати, а председателите на институцията по традиция са представители на големи държави. В исторически план лидерството на ЕП се върти между групите на ЕНП и Социалистите и демократите.

За поста се борят още шведката Алис Бах Кунке от Зелените, полякът Косма Злотовски от Европейските консерватори (ЕКР) и реформисти и испанката Сира Рего от Левицата.

Кунке е бивша шведска министърка и тв водеща, която води кампанията за присъединяването на страната си към ЕС на референдум през 1994 г. Кандидатурата на Зелените в нейно лице цели да събере гласовете на евродепутатите, които се противопоставят на позицията на Мецола срещу абортите.

Кандидатът за ЕКР Косма Злотовски обещава промяна. “Политиката на ограничаване на правата на определени политически групи и отделни евродепутати се превърна в стандарт, за съжаление, който не може да бъде оправдан по никакъв начин. На практика това означава пренебрегване на милиони избиратели, които са изпратили свои представители в Брюксел”, казва полякът пред “Юроактив”.

Кандидатите за поста на председател може да бъдат издигнати или от политическа група, или от най-малко 36 от 705-те членове на ЕП. Председателят се избира с абсолютно мнозинство от валидните гласове, подадени с тайно гласуване, т.е. 50% плюс един.

Автор на статията


Споделете статията

Четете още