Полски сенатори разпитаха киберексперти за скандала с шпионския софтуер "Пегас"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10667392 www.24chasa.bg

Полска сенатска комисия започна разследване за използването на "Пегас", мощна софтуерна програма за шпионаж, срещу критици на правителството. Първи днес бяха изслушани експерти по киберсигурност, които сравниха действията на полското дясно правителство срещу опозиционни фигури с използваните от Кремъл методи срещу критиците в Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Джон Скот-Рейлтън и Бил Марчак, старши сътрудници на "Ситизън Лаб" ("Гражданска лаборатория"), изследователска структура към Университета на Торонто, заявиха пред седемчленната комисия, че могат да потвърдят, че от телефона на полския сенатор Кшищоф Брейза са били откраднати данни. В края на декември те съобщиха, че Брейза и още двама души - адвокатът Роман Гертих и прокурорката Ева Вжосек, са били обект на агресивно хакване с помощта на "Пегас", разработен от израелска компания.

Разкритията разтърсиха много поляци, защото "Пегас" е средство, предназначено за използване от правителствата срещу терористи и други опасни престъпници. За мнозина прилагането му срещу опоненти и критици на управляващите, непредставляващи заплаха за обществото, е погазване на човешките им права.

В случая с Брейза в телефона му е прониквано многократно през 2019 г., главно, когато е ръководел предизборната кампания на опозиционната Гражданска платформа за парламентарните избори, спечелени с малка преднина от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС).

Двамата експерти, които бяха изслушани по видеовръзка, заявиха пред комисията,че е установено, че "Пегас" е бил използван още през ноември 2017 г., само месец - два след като, както установиха полските медии, е бил сключен договорът за закупуването му от полското правителство.

ПиС отхвърли призивите на опозицията за разследване на хакерския скандал от долната камара на парламента (Сейма), където управляващите имат мнозинство.

В отговор на това Сенатът, където опозицията има крехко мнозинство, одобри създаването на комисия, която да провери доказателствата, че тримата правителствени критици са следени с този софтуер. Сенатор Марчин Босацки, председателят на анкетната комисия, заяви, че това е необходимо "заради сериозни опасения за демокрацията и бъдещето на държавността в Полша". Той допълни, че една от основните цели на разследването е да изясни дали хакването на телефона на Брейза се е отразило на резултатите от изборите през 2019 г., защото по думите му държава, в която тайните служби влияят върху изборния процес, престава да бъде демокрация.

Въпреки това единствено Сеймът, в чиито функции влиза и упражняването на надзор над работата на правителството, може да започне същинско разследване, включително с призоваване на свидетели. Сенатът също може да покани на изслушване свидетели, но не може да ги задължи да се явят. Депутатите от ПиС гласуваха против създаването на комисията и отказаха да заемат местата в нея, които им бяха предложени.

Босацки приключи днешния двучасов разпит на двамата свидетели с думите, че това е добро начало за изясняването на "агресивното" използване на технологията "Пегас" срещу сенатор и още двама души.