Ковачевски: С Петков ще говорим за по-добър живот за гражданите на двете страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/10667478 www.24chasa.bg
Димитар Ковачевски Снимка: Ройтерс

На утрешната среща премиерите на Северна Македония и България, Димитър Ковачевски и Кирил Петков, ще разговарят преди всичко за икономика, инфраструктура, образование, сътрудничество в образованието, иновации, както и за подкрепа в процеса на евроинтеграция на страната, предаде МИА, цитирана от БТА.

Това потвърди днес македонският премиер Ковачевски пред медии след среща с македонския президент Стево Пендаровски.

Ковачевски подчерта, че на срещата с Петков ще разговарят за увеличение на търговския обмен, засилена обмяна на идеи, на млади хора, които ще върнат взаимното доверие, за да се възстанови диалогът на "ниво, което гледа към бъдещето".

По думите му намерението на двамата премиери е да разговарят за бъдещето, както и за проекти, които означават по-добър живот за гражданите на двете страни.

Ковачевски каза, че македонските позиции са кристално ясни: Ние сме Република Северна Македония, в която гражданите говорят македонски език и имаме отделна идентичност.

По историческите въпроси, винаги съм казвал, че трябва да бъдат част от делата на историците, а доверието между гражданите трябва да се изгражда върху основи, които значат по-добър стандарт за тях и как да стигнем до него. Що се отнася до правата на малцинствата, ние уважаваме всички разпоредби и всички организации, в които те се уреждат на международно равнище, посочи той.

Ние също така сме държава, която каза на всичките си съседи, че няма да се меси в техните вътрешни въпроси, подчерта Ковачевски.

Той допълни, че с българския премиер Петков няма да подписват договори за това, което трябва да се свърши в областта на икономиката, а чрез работа ще върнат първо доверието между гражданите.

Когато говорим за сътрудничество в областта на икономиката и в областта на търговията, разчитам на сътрудничество в бизнес сектора, което значи, че ще поканим и стопанските камари на двете държави да си сътрудничат. В областта на образованието ще поканим университетите да си сътрудничат, допълни Ковачевски.

Той отбеляза, че този принцип ще се използва и при културния обмен, както и че ще се работи за по-добра комуникация между младежите.

Ковачевски подчерта, че е "рационален оптимист", т.е. че вярва в решение, като подчерта, че ще работи за постигането на това решение.

Македонският вицепремиер, отговарящ за европейските въпроси Боян Маричич, каза днес, че посещението на Кирил Петков е добър знак и добър сигнал за начало на нов процес, тъй като и от двете страни на границата има нови правителства, на които трябва да се даде шанс и да ускорят усилията за решаване на нерешените въпроси.

Той заяви още, че практиката на ненамеса във вътрешните работи на съседните държави продължава.

Това е наше задължение по конституция, така че Северна Македония не казва къде и какво малцинство има в региона, това е вътрешен въпрос за всички страни от региона, включително България, а всяка група от хора, етническа общност или политическа партия или сдружение имат право да търсят правата си чрез Съвета на Европа, Европейския съд за правата на човека или Европейската конвенция за правата на човека, каза Маричич.

Българска правителствена делегация, начело с премиера Кирил Петков, пристига утре на посещение в Скопие.