Хоспитализациите във Франция с най-голям скок от ноември 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10667844 www.24chasa.bg
Ковид-19 СНИМКА: Пиксабей

Броят на хората с КОВИД-19 във френските болници се увеличи с 888 души през изминалите 24 часа и сега е 25 775, съобщи здравното министерство. Това е най-голямото увеличение за денонощие от началото на ноември 2020 г., преди да започне ваксинацията във Франция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. За последно пациентите с ковид в болниците са били над 25 000 на 17 декември 2020 г.

Според данните на здравното министерство от днес броят на хората в интензивно отделение нараства с 61 до 3913, след като преди това в продължение на четири дни е бил в плато.

Френският Институт "Пастьор" каза миналата седмица, че очаква пик на новозаразените с варианта Омикрон в средата на януари, последван от още един през втората половина на месеца и за хоспитализираните.

За последното денонощие министерството отчете над 278 000 нови инфекции, което е с 6 процента по-малко на седмична основа, както и първи спад на седемдневна база за годината.

Предишното денонощие средният брой на новозаразените на седмична основа падна на 294 452, след като в събота бяха отчетени рекордните малко над 297 000. Това беше първи спад от средата на ноември, когато новозаразените бяха средно по около 10 000 на ден.

Вчера френският парламент окончателно одобри най-новите мерки на правителството за борба с пандемията, включително ваксинационните паспорти, на които се противопоставиха протестиращите срещу ваксинацията.

Новият закон, който мина трудно през парламента, защото опозицията намери някои негови положения за твърде строги, ще изисква хората да удостоверяват, че са ваксинирани срещу коронавируса, за да влизат на обществени места като кафенета, ресторанти, кина и влакове, пътуващи на дълги разстояния.

Сега неваксинираните могат да посещават тези места, ако имат отрицателен резултат от направен наскоро тест за КОВИД-19.

Близо 78 процента от населението на Франция е напълно ваксинирано.